Mám nárok na sociální dávky, když jsem v insolvenci?

Otázka

Dobrý den,

Obracím se na vás dotazem, zda mám nárok na sociální dávky, když jsem v insolvenci?
O insolvenci jsem si požádal v loni a soud mi to schválil. Takže teď každý měsíc splácím z výplaty. Díky tomu mi zůstává jen hodně málo peněz.

Soud mi schválil insolvenci na 3 roky, a já počítám každý den, kdy už mi to skončí. Když z toho, co mi po výplatě zbude, zaplatím složenky, tak mi zůstává jen pár korun.

Zajímalo by mě, jestli nemám nárok alespoň něco – nějakou sociální dávku na bydlení, nebo nějaké životní minimum od státu?

Děkuji za pomoc

Vyřešeno
, , , Jaroslav F. 4 roky 1 Odpověď 4120 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    To, že jste momentálně v insolvenci a splácíte své dluhy z minulosti, nijak nebrání tomu, abyste měl případně nárok, i na některé sociální dávky. Musíte ale splňovat podmínky pro konkrétní sociální dávku.

    U většiny sociálních dávek se posuzuje to, jaký je váš příjem (obvykle se zohledňuje průměrná výše příjmu za poslední 3 měsíce). Zde pouze pozor na to, že pro účely posouzení nároku na sociální dávky, by se jako váš příjem započítala celá vaše čistá výplata (tj. to, co máte jako čistou mzdu před srážkami na insolvenci).

    To, že je nějaká část výplaty stržena na úhradu dluhů (insolvenci), by se u sociálních dávek nezohlednilo. Tj. z pohledu nároku na sociální dávky se to bude brát tak, jako byste měl celou výplatu bez srážek.

    To pak může vést k tomu, že na příslušné sociální dávky vám nárok nevznikne, protože budete mít „příliš vysoký“ příjem, i když vám fakticky zůstává mnohem méně peněz. Tak to ale je.
    To, že vám při insolvenci musí zůstat alespoň něco, zajišťuje už to, jak se provádí insolvenční srážky.

    Při nich vám z výplaty zůstává nezabavitelná částka (což je aktuálně 7771,50 Kč + případně další navýšení pokud máte manželku a/nebo děti). Kromě toho by vám z výplaty měla zůstávat ještě jedna třetina.

    A to je v součtu podstatně víc, než kolik je zákonem stanovené životní nebo existenční minimum.

    Životní minimum je v roce 2020 ve výši 3860 Kč, a existenční minimum je 2490 Kč. Nedá se tedy mluvit o tom, že byste byl úplně bez příjmů, pod úrovní životního minima.

    Můžete mít ale případně nárok například na příspěvek na bydlení. U něj záleží na tom, jaké jsou vaše skutečné náklady na bydlení (dokládají se zaplacené složenky/faktury za poslední 3 měsíce). A jaké jsou vaše příjmy (resp. všech osob, které v daném bytě/domě bydlí). Také hraje roli to, zda se jedná o nájem, družstevní byt nebo byt v osobním vlastnictví. Záleží i na velikosti města/obce.

    O příspěvek na bydlení je možné požádat na Úřadu práce v místě bydliště.

    Další sociální dávkou by mohly být přídavky na dítě (pokud máte nějaké děti). Tam zase rozhoduje to, zda váš průměrný měsíční příjem nepřesahuje 2,7 násobek životního minima. Zohledňuje se opět příjem všech osob ve společné domácnosti.

    Jsou i dávky hmotné nouze – ty jsou ale spíše pro lidi, co nemají vůbec žádný příjem nebo jen velmi nízký. Vzhledem k tomu, že u vás by se nezohlednily srážky na insolvenci, ale vycházelo by se z čistého příjmu (před srážkami), tak je pravděpodobné, že díky výši příjmu byste nespadal do kategorie osob ve hmotné nouzi.

    Neznám ale všechny vaše přesné údaje, tak vám nemohu jednoznačně říci, zda nějaké dávky máte nebo nemáte nárok. Doporučuji vám obrátit se na Úřad práce v místě vašeho bydliště. Tam si můžete podat žádost o jednotlivé sociální dávky, a případně získáte i další informace o tom, na co můžete mít nárok.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď