Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na Úřad práce můžete zajít kdykoliv. Zmíněná lhůta 3 dny, se vztahuje pouze k tomu, že pokud se jdete na Úřad práce evidovat do 3 dnů, od skončení zaměstnání, tak vám pak začátek nezaměstnanosti, navazuje bezprostředně na skončené zaměstnání.

    Pokud byste na Úřad práce zašla později, tak se nic hrozného neděje, rozhodně vám za to nehrozí žádná sankce.

    Při pozdějším zaregistrování na Úřadu práce, by se jako den zahájení evidence, bralo datum, kdy jste tam skutečně přišla. A mezi skončením zaměstnání a začátkem evidence na ÚP by mohla být mezera.

    Co se týká zmíněné lhůty 3 dny, tak se jedná o 3 pracovní dny. Pokud by vám tedy pracovní poměr skončil nyní na konci měsíce, tj. ve čtvrtek 31. 12. 2020, pak máte čas až do středy 6. 1. 2021 (včetně). Protože v pátek 1. 1. 2021, je státní svátek a následují dva dny víkendu.

    Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 26:

    § 26

    Zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání

    (1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď