Konec rodičovské, odstupné, nástup do zaměstnání

Otázka

Dobrý den, k poslednímu červnu 2020 mi po třech letech končí rodičovská dovolená.

U posledního zaměstnavatele mám smlouvu na dobu neurčitou, firma však byla prodaná a od nového zaměstnavatele předpokládám ukončení pracovního poměru formou dohody s odstupným.

Můžu dohodu přijmout ihned (např. k 1. květnu 2020, ještě za doby trvání RD a do konce června pobírat rodičovský příspěvek), nebo bych po přijetí dohody musela ihned nastoupit do nového zaměstnání/nebo se registrovat na úřadu práce?

Je možné při trvání rodičovské dovolené pracovat na zkrácený/plný úvazek na HPP, nebo bych musela rodičovský příspěvek ukončit?

Děkuji

Vyřešeno
, , Gabriela H. 4 roky 1 Odpověď 379 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Je v zásadě jedno jak se rozhodnete. Mohou to být obě možnosti. Můžete „podepsat“ výpověď už nyní, s tím že byste i nadále byla doma a dočerpávala rodičovský příspěvek. Nebo můžete počkat, až vám skončí rodičovská dovolená (+ čerpání rodičovského příspěvku) a následně podepsat výpověď. V takovém případě byste pak měla mít nárok na výpovědní lhůtu 2 měsíce + odstupné za 3 měsíce, čili celkem na 5 platů.

    Pokud neplánujete po skončení rodičovské dovolené nastupovat do nového zaměstnání, tak pro vás asi bude výhodnější počkat na skončení rodičovské dovolené a teprve pak ukončit zaměstnání.

    Po skončení zaměstnání, resp. po uplynutí výpovědní doby (záleží, jak to budete mít – jestli se bude jednat o „klasickou“ výpověď 2+3, nebo jestli bude pracovní poměr ukončen dohodou), byste šla na Úřad práce. To hlavně kvůli tomu, abyste měla vyřešené zdravotní pojištění.

    Za dobu, za kterou dostanete odstupné (3 měsíce) nebudete dostávat podporu v nezaměstnanosti. O podporu tím nepřicházíte, její vyplácení je ale pozastaveno po dobu, za kterou jste dostala odstupné. Po uplynutí této doby budete dostávat podporu v nezaměstnanosti.

    Výše podpory v nezaměstnanosti by se v tomto případě měla odvíjet od vašeho platu v zaměstnání (toho co dostanete při skončení pracovního poměru). Délka podpory je 5 měsíců (resp. předpokládám, že je vám méně než 50 roků). První dva měsíce budete mít 65% z průměrné čisté mzdy, další dva měsíce budete mít 50% a nakonec jeden měsíc 45%.

    Po uplynutí podpůrčí doby (až vám přestane být vyplácena podpora) je to už na vás. Na ÚP můžete být vedena i delší dobu (pak za vás stát dále platí zdravotní pojištění), ale už nebudete nic dostávat. Můžete pak případně chodit na brigádu (maximální možný příjem je 7300 Kč měsíčně) nebo nastoupit do nějakého nového zaměstnání.

    Jinak také platí, že během rodičovské dovolené můžete „neomezeně“ pracovat. Nárok na rodičovský příspěvek zůstává zachován, i kdybyste nastoupila do nového zaměstnání na HPP. Není zde žádný limit pro nějaký „maximální“ příjem apod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď