Kolik si může přivydělat na DPP osoba vedená na Úřadu práce?

Otázka

Dobrý den, jsem už druhý měsíc nezaměstnaný a jsem na Úřadu práce a beru podporu. Zajímalo by mě, jak je to s možností nějakého přivýdělku nebo brigády? Slyšel jsem, že je to omezené, ale nemám v tom moc jasno.

Mám od známého nabídku, abych mu pomáhal na stavbě. Bylo by to jen pár tisíc měsíčně, ale i ty se hodí. Známý navrhuje, že by mi dal dohodu DPP, abych nemusel platit odvody. Je to možné, když jsem teď na ÚP?

Děkuji za info

Vyřešeno
, Karel L. 4 roky 1 Odpověď 1888 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Možnosti legálního přivýdělku (brigády), když jste vedený na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, jsou poměrně striktně omezené.

    V době, kdy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, nesmíte mít žádný legální příjem. Vůbec nic. Je jedno jestli by to byla práce na DPP nebo DPČ, nebo kolik byste každý měsíc dostal.

    Pokud byste začal pracovat v nějakém zaměstnání (byť by to byla jen brigáda), tak se pozastaví výplata podpory v nezaměstnanosti.

    Jiná je situace, pokud už nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti (ta je na 5 až 11 měsíců). Po ukončení výplaty podpory, můžete být i nadále vedený na ÚP. Pak si už můžete i něco „málo“ přivydělat.

    Až do července 2017, byla asi nejčastější formou brigády na Úřadu práce, dohoda o provedení práce (DPP). Ta nabízí zaměstnancům nejvíce výhod (do 10 000 Kč měsíčně neplatíte odvody).

    Od července 2017 (tedy i nyní) už ale na Úřadu práce nesmíte pracovat na dohodu DPP. Je dovolena pouze práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Údajně je to kvůli tomu, že nabízí lepší podmínky ochrany pro zaměstnance.

    Současně platí i omezení na maximální výši měsíčního výdělku. V době, kdy pracujete na nějaké brigádě formou DPČ, můžete mít maximální měsíční příjem ve výši 7300 Kč hrubého (jedna polovina minimální mzdy, v roce 2020 je minimální mzda 14 600 Kč).

    Jiná forma přivýdělku (než DPČ), není dovolena. Jako nezaměstnaný na Úřadu práce, tedy nesmíte pracovat na dohodu o provedení práce (DPP). Nesmíte ani podnikat jako OSVČ.

    Pokud byste začal pracovat na DPP, tak to musíte ihned nahlásit na ÚP, a ten by vás z evidence vyřadil. Když už ale nemáte nárok na podporu, tak by to pro vás maximálně znamenalo, že byste si musel platit sám zdravotní pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď