Kolik je podpora v nezaměstnanosti po zkušební době

Otázka

Dobrý den,

Mám 2 měsíce novou práci s 3 měsiční zkušební lhůtou. Zaměstnavatel nám oznámil, že nás na jednu pozici vzal 2, s tím že toho horšího propustí.

Jak by se mi počítala podpora v nezaměstnanosti, pokud bych byl vyhozen ve zkušebním období?

Teď mám mnohem menší výplatu – jen základ bez prémií, odměn. Předtím jsem byl zaměstnán 12 měsíců – výpověď jsem podal já, kvůli této nové práci.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
David G. 5 roky 1 Odpověď 824 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Pokud jste v novém zaměstnání a ve zkušební době, pak vás zaměstnavatel může v podstatě „kdykoliv“ propustit. Jak vy, jako zaměstnanec, tak i zaměstnavatel, máte právo kdykoliv ukončit pracovní poměr – nejedná se o výpověď v klasickém smyslu, ale o okamžité ukončení pracovního poměru ve zkušební době. Není zde tedy žádná výpovědní doba, nebo nárok na odstupné.

    Co se týká nároku na podporu v nezaměstnanosti – vzhledem k tomu že jste pracoval i před tímto zaměstnáním, tak budete splňovat základní podmínky. U podpory v nezaměstnanosti je požadováno, abyste měl odpracováno nejméně 12 kalendářních měsíců za poslední 2 roky. Což vy splňujete (budete splňovat).

    Výše podpory v nezaměstnanosti se pak zpravidla odvíjí od posledního zaměstnání (jsou určité výjimky, třeba u žen, které jsou nezaměstnané po rodičovské, nebo u nezaměstnaných po dlouhodobé pracovní neschopnosti, ty se vás ale netýkají).

    Podpora v nezaměstnanosti by se u vás tedy počítala z příjmu v aktuálním zaměstnání.
    Za běžné situace se podpora v nezaměstnanosti vypočítává na základě průměrného měsíčního příjmu v předchozím kalendářním období. Tj. pokud byste si šel podporu vyřizovat nyní (leden 2020), tak by se její výše měla odvíjet od průměrné čisté mzdy za měsíce říjen – prosinec 2020.

    Pokud byste ale během těchto měsíců v aktuálním zaměstnání nepracoval, pak se výpočet provede na základě příjmů, které máte nyní. Takže ano, podpora by se vám počítala z vaší současné nízké mzdy.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď