Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Pokud je školka uzavřena z plánovaného důvodu (letní nebo jiné prázdniny, malování školky nebo i jiný přede naplánovaný důvod), pak na nemocenskou (ošetřovné) nárok nemáte.

    Na neschopenku na dítě (ošetřovné) máte nárok jen, pokud je dítě nemocné. Nebo i když je zdravé, ale dojde k uzavření školky z neplánovaného důvodu – například nějaká havárie, kdy praskne voda nebo topení. Nebo když je školka uzavřena z důvodu epidemie (jako tomu bylo letos v březnu až květnu).

    V takovém případě máte nárok na neschopenku v délce 9 dní (nebo jako samoživitel až na 16 dní).

    Během letošní epidemie koronaviru, to pak bylo i na podstatně delší dobu. To ale platilo jen do 30. 6. 2020. Od začátku července už zase platí jen běžné podmínky.

    Pokud tedy byl provoz vaší školky přerušen z důvodu letních prázdnin, pak se jedná o plánované uzavření.

    Žádný zákon nenutí zřizovatele školky, aby byla otevřená i o prázdninách (ve větších městech ale často bývá otevřená alespoň jedna školka, kam mohou chodit děti z těch ostatních zavřených).

    Na nemocenskou, nárok určitě nemáte. V tomto případě se má za to, že rodič si mohl s předstihem zajistit náhradní hlídání (nějaké soukromé zařízení, prarodiče, příbuzné, jinou formou).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď