Budu mít nárok na příspěvek na bydlení od ledna 2021

Otázka

Dobrý den,

mám dotaz ohledně příspěvku na bydlení. Vlastním byt 3+1 ve kterém žiji a mám trvalé bydliště já a moje 3 měsíční dcera.

Manžel zde také bydlí, ale má trvalé bydliště zatím u rodičů. Inkaso platím 7000kč. Od ledna 2021, začnu pobírat mateřskou a příjem se mi dost sníží. Zajímalo by mě, podle čeho se to bude posuzovat?

Děkuji!

Vyřešeno
, , Šárka V. 4 roky 1 Odpověď 474 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    O příspěvek na bydlení si můžete požádat z pozice majitele bytu (píšete, že byt vlastníte). Nárok vám případně bude vznikat, pokud vaše příjmy budou ve vztahu k nákladům na bydlení nízké.

    U příspěvku na bydlení, se dokládají příjmy a náklady na bydlení za předchozí 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí).

    Pokud byste si šla žádost o příspěvek na bydlení vyřizovat v lednu 2021, pak se bude dokládat příjem a náklady na bydlení, za říjen až prosinec 2020.

    Příjem se dokládá za všechny osoby, které v bytě žijí. To, že má váš manžel trvalé bydliště někde jinde, nehraje roli (to mělo vliv do poloviny roku 2020, pak se to změnilo).

    Jako příjem se tedy budou posuzovat vaše příjmy + příjmy manžela v daném období.

    Jako náklady se posuzují ty skutečně zaplacené – tj. například platby za služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor apod.), platby za energie (voda, elektřina, plyn, teplo apod.), a případně další náklady spojené s bydlením.

    To, zda budete mít nárok na tuto sociální dávku, tedy závisí na tom, jaký bude váš průměrný společný čistý měsíční příjem (příjem vás + manžela), jaké budou doložené náklady na bydlení, jaký je počet osob v bytě, jaká je velikost města, kde bydlíte.

    Konkrétně vám neporadím, protože neznám všechny podstatné údaje. Můžete si to zkusit orientačně spočítat například v této kalkulačce: Kalkulačka příspěvek na bydlení v roce 2021.

    Pokud byste nyní (v lednu), neměla nárok na příspěvek na bydlení, pak se to může změnit třeba v dubnu.

    To už by vám do rozhodného období (leden – březen 2021), spadal nižší příjem díky přechodu na mateřskou.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď