Budu mít nárok na PPM na druhé dítě, nebo jenom RP?

Otázka

Dobrý den, prosím o radu. V červenci 2017 jsem porodila syna, u kterého jsem měla nárok na PPM s tím, že nástupem na PPM mi skončila smlouva na dobu určitou u stávajícího zaměstnavatele.

Nyní jsem na RP který má trvaní do července 2020. A čekáme druhého potomka s termínem porodu 27. 6. 2020.

Vzniká mi tedy nárok na PPM znovu nebo již jen na rodičovský příspěvek? A popřípadě lze si zvolit délku rodičovské? S tím že nemohu čerpat přes partnera.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Pavla V. 4 roky 1 Odpověď 329 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Abyste měla nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství), tak musí být splněno několik podmínek. Jednou z nich je i to, že v době zahájení PPM na druhé dítě (tj. 6 – 8 týdnů před porodem) splňujete podmínku minimální doby nemocenského pojištění. Ta je 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

    Vzhledem k tomu, že jste měla pracovní poměr na dobu určitou, který vám skončil při zahájení mateřské na první dítě, tak poslední 3 roky jste byla fakticky nezaměstnaná a „jen“ jste čerpala rodičovský příspěvek. Stát za vás hradil zdravotní pojištění. Nemocenské pojištění za vás ale neplatil nikdo. Podmínka minimální doby účasti na nemocenském pojištění tedy není splněna.

    Stejně tak nesplňujete ani další podmínky pro nárok na PPM. V době případného zahájení PPM nebudete zaměstnaná a ani v ochranné lhůtě.

    Na PPM tedy nárok mít určitě nebudete. S tím se bohužel nyní již určitě nedá nic udělat (nemocenské pojištění se nedá doplatit zpětně, nebo něco podobného).

    Budete tedy mít nárok „jen“ na rodičovský příspěvek (RP) a to od data narození dítěte. Rodičovský příspěvek na jedno dítě je 300 000 Kč. Pokud by se vám náhodou narodila dvojčata, pak je rodičovský příspěvek 450 000 Kč.

    Podle aktuálně platných podmínek, si můžete zvolit rodičovský příspěvek do maximálně 10 000 Kč měsíčně. Tím, že nebudete mít nárok na PPM, si nemůžete zvolit vyšší částku.

    Pokud nemáte možnost v žádosti o RP doložit příjem otce dítěte, pak již další možnosti nejsou.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď