Budu mít nárok na porodné pro dvojčata v roce 2021?

Otázka

Dobrý den, v březnu v roce 2021 se mi narodí dvojčátka. S dvěma dětmi jsem opravdu nepočítala, proto mě zajímá, zda mám nárok aspoň na porodné.

Přítel, se kterým žiju, dlouhodobě pracuje s čistou mzdou 25 000,- Kč. Já dlouhodobě pracuji s čistou mzdou 18 000,- Kč. Lékař mi nyní doporučil jít od listopadu nemocenskou (předpokládám příjem 11 000 – 12 000kč).

Budeme mít nárok na porodné? V jakém případě bychom nárok měli??

Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

in progress
, Marika S. 4 roky 1 Odpověď 317 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na sociální dávku porodné, je nárok při narození prvního a druhého dítě. Pokud se vám, jako první a druhé dítě, narodí dvojčata, pak byste v roce 2021, mohla dostat jednorázovou dávku 23 000 Kč.

    Abyste měla nárok na porodné, pak je nutné, aby váš průměrný měsíční (čistý) příjem, nebyl vyšší než 2,7 násobek životního minima.

    Pokud se vám dvojčata narodí v březnu 2021, pak se bude posuzovat příjem za předchozí ukončení kalendářní čtvrtletí. Tedy za říjen až prosinec 2020. Tam by vám částečně spadala ještě výplata ze zaměstnání a částečně nemocenská.

    Pokud by se náhodou dvojčata narodila až v dubu (klidně hned 1. 4. 2021), pak by se posuzoval příjem za období leden až březen 2021.

    Životní minimum pro dvě dospělé osoby a dvě děti do 6 roků (započítají se i právě narozené děti) bude 10 690 Kč. Nárok na porodné tedy můžete mít jen v případě, že průměrný měsíční příjem (společně za vás a vašeho přítele), nebude přesahovat 28 863 Kč měsíčně.

    Takže i kdybyste v rozhodném období, měla započítánu jen nízkou nemocenskou (například 11 000 Kč), tak vzhledem k čisté výplatě vašeho přítele (25 000 Kč), na porodné nárok mít nebudete.

    Abyste měla nárok na tuto sociální dávku, musel by mít váš přítel podstatně nižší příjem, nebo vy byste musela být skoro bez příjmu.

    I když váš společný příjem (i s ohledem na narození dvou dětí), určitě není nijak „závratně“ vysoký, z pohledu nároku na porodné, je to bohužel stále „příliš hodně“.

    Pokud do doby narození dětí v roce 2021, nedojde k nějaké změně podmínek (což je spíše nepravděpodobné), pak nárok na tuto sociální dávku mít nebude.

    Při narození dvojčat, máte alespoň nárok na zvýšený rodičovský příspěvek – na dvojčata je to celkem 450 000 Kč (na jedno dítě, je to jenom 300 000 Kč).

Přidejte odpověď

Zvolte si svůj obrázek:
Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar