Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na mateřskou dovolenou nárok mít určitě nebudete. Na mateřskou dovolenou mají nárok jenom zaměstnanci, v průběhu trvání pracovního poměru.

    Mateřská dovolená je pracovní volno bez náhrady mzdy, na kterou má zaměstnanec nárok, v souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě. Délka mateřské dovolené je 28 týdnů (jedno dítě) nebo 37 týdnů (dvě a více dětí).

    Předpokládám ale, že vy máte na mysli spíše peněžitou pomoc v mateřství. To je dávka nemocenského pojištění, na kterou máte nárok 28 nebo 37 týdnů, v souvislosti s porodem a péčí o dítě.

    I když se tyto dvě věci – mateřská dovolená a peněžitá pomoc v mateřství – běžně zaměňují, každá znamená něco jiného.

    Na peněžitou pomoc v mateřství, můžete mít nárok i po skončení zaměstnání (na dobu určitou). Musí být splněny příslušné podmínky.

    Nárok na PPM můžete mít už v době 6 – 8 týdnů před porodem (a následně 28 nebo 37 týdnů).

    V době zahájení PPM, musí být splněna podmínka minimální účasti na nemocenském pojištění, v délce 270 kalendářních dní za poslední 2 roky. Tuto podmínku byste měla splnit, protože jste nyní rok byla zaměstnaná (tj. budete mít minimálně 365 dní účasti na nemocenském pojištění).

    Další podmínkou je to, že na začátku PPM musíte být zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo být alespoň v ochranné době.

    Ochranná doba, je až 180 dní po skončení zaměstnání, ve kterém bylo zahájeno těhotenství. Tj. u vás to je tedy tak, že v ochranné době, byste měla být až do 30. 6. 2021.

    Pokud vám termín začátku PPM, bude vycházet ještě v rámci této ochranné doby (termín začátku „mateřské“, je až 8 týdnů před termínem porodu), pak na „mateřskou“ budete mít nárok.

    Do začátku „mateřské“, pokud nenastoupíte do jiného zaměstnání, budete zřejmě nezaměstnaná.

    Pokud máte nyní odpracován jeden rok, tak byste po skončení zaměstnání na dobu určitou (od ledna 2021), měla mít standardní nárok na podporu v nezaměstnanosti – pravděpodobně po dobu 5 měsíců.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď