Budu mít nárok na mateřskou jako studentka VŠ?

Otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli budu mít po porodu 11. 08. 2020 nárok na mateřskou dovolenou vyměřenou z mého platu.

Od 15. 06. 2019 jsem zaměstnána na plný úvazek, ale zároveň studuji poslední rok magisterského studia. Pokud bych studium v roce 2020 ukončila řádně, status studenta by mi skončil v červnu 2020, pokud ne, termín by se posunul na srpen 2020.

Bohužel, jsem kvůli těhotenství již měsíc na nemocenské, nicméně smlouvu u zaměstnavatele mám do 30. 06. 2020.

Co se týče splnění odpracování 270 dnů, mohla bych zde zahrnout bakalářské studium jako přípravu na své budoucí povolání?

A v případě, že bych od června až do porodu byla nezaměstnaná (vešla bych se do lhůty 180 dnů, které chrání matku před odebráním MD, v případě výpovědi zaměstnavatele nebo studentku po ukončení studia) měla bych stále nárok na MD?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Jana T. 4 roky 1 Odpověď 456 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Je nutné rozlišovat mezi mateřskou dovolenou a peněžitou pomocí v mateřství. Mateřská dovolená je volno, které vám v souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě poskytuje zaměstnavatel.

    Máte nárok (a zaměstnavatel má ze zákona povinnost) vám poskytnou mateřskou dovolenou v délce 28 týdnů (pokud se vám narodí jedno dítě) nebo 37 týdnů (pokud se vám narodí dvě děti). Mateřská dovolená začíná v době 6 – 8 týdnů před porodem.

    Peněžitá pomoc v mateřství je dávka, která se vyplácí v souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě na základě nemocenského pojištění. Nemocenské pojištění za vás platí zaměstnavatel v rámci povinných odvodů na sociální pojištění.

    Pokud Váš pracovní poměr skončí na konci června 2020, tak se u vás nedá hovořit o mateřské dovolené. Před porodem a po porodu budete fakticky nezaměstnaná (můžete být případně před porodem nadále v pracovní neschopnosti). Nebude se tedy jednat o mateřskou dovolenou.

    Pokud jste ale zaměstnána od června 2019, pak byste měla splňovat příslušné podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Peněžitá pomoc v mateřství a mateřská dovolená jsou dvě nezávislé věci, proto můžete dostávat PPM, i když nebudete na mateřské dovolené.

    Mezi podmínky pro nárok na PPM patří především to, že splňujete minimální dobu účasti na nemocenském pojištění v délce 270 kalendářních dní. Do této doby se vám započítávají všechny kalendářní dny od zahájení pracovního poměru do jeho skončení – včetně víkendů, státních svátků, dovolená nebo i nemocenská. Měla byste tuto podmínku splňovat.

    Do 270 dní se vám může započítávat i doba studia – pokud toto studium bylo řádně ukončeno – viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32:

    (4) Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též 

    a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno,

    Ve vašem případě ale toto asi není potřeba řešit, protože účast na nemocenském pojištění splňujete již v zaměstnání.

    Druhou podmínkou pro nárok na PPM je to, že v době jejího zahájení jste zaměstnána, nebo v ochranné době. Ochranná doba je až 180 dní a začíná „běžet“ po ukončení zaměstnání, ve kterém jste byla těhotná.

    Pokud máte termín porodu plánovaný na 11. 8. 2020, tak na mateřskou dovolenou můžete nastoupit v době od 16. 6. 2020 do 30. 6. 2020 (6 – 8 týdnů před porodem). Tj. na mateřskou dovolenou byste mohla nastoupit ještě v průběhu zaměstnání, nebo současně s jeho skončením.

    V obou případech pak máte nárok na PPM. To, že v průběhu mateřské (čerpání PPM), zanikne váš pracovní poměr, ale již ničemu nevadí. Příslušná dávka by vám byla i nadále vyplácena. Po jejím skončení byste pak dostávala rodičovský příspěvek.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď