Během těhotenství mi skončí pracovní smlouva – co mám dělat?

Otázka

Dobrý den, mám v zaměstnání pracovní poměr na dobu určitou, který mi skončí 30. září 2020. Před pár dny jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Dítě se má narodit až někdy v roce 2021.

Bojím se ale, že v říjnu (až budu bez práce), už na mě těhotenství začne být pomalu vidět. A tak, i když si najdu nějakou novou práci, tak mě z ní během zkušební doby vyhodí. Co jsem slyšela, tak o těhotné nikdo moc nestojí.

Zajímalo by mě, na co mám nárok, po skončení zaměstnání na dobu určitou, když jsem těhotná. Budu mít nárok na mateřskou? A z čeho by se počítala, pokud budu až do porodu nezaměstnaná?

Děkuji za vaše rady

Vyřešeno
, , Klára L. 4 roky 1 Odpověď 2989 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud vám končí pracovní poměr na dobu určitou, tak se nedá nic dělat. Kdybyste neměla smlouvu na dobu neurčitou, tak by vás zaměstnavatel nemohl propustit. Zakazuje mu to zákoník práce. Pracovní poměr na dobu určitou ale skončí k datu, který byl sjednán ve smlouvě. Leda by ho chtěl zaměstnavatel prodloužit.

    Po skončení zaměstnání můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. V dotazu nepíšete, jak dlouho pracujete v tomto zaměstnání. Pokud ale máte v posledních dvou letech „odpracováno“ alespoň 12 měsíců, pak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Ta by byla ve výši 65% první dva měsíce, 50% druhé dva měsíce a 45% poslední měsíc. Na podporu byste tedy mohla mít nárok až do konce února 2021. Podpora se počítá z průměrného čistého výdělku, u vás z doby července až září. Viz např. tato kalkulačka pro výpočet podpory.

    Co se týká nároku na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), tak zde je několik faktorů, které na to mají vliv:

    K zahájení mateřské (čerpání PPM) dochází v době 6 – 8 týdnů před porodem. Konkrétní termín si určujete sama po konzultaci s gynekologem.

    Nárok na PPM máte, pokud jste v této době zaměstnaná (tj. pokud byste nastoupila do nového zaměstnání). Nebo také pokud jste v ochranné době.

    Vzhledem k tomu, že vaše těhotenství začalo v průběhu aktuálního zaměstnání, tak po jeho skončení je ochranná doba. Ochranná doba, může být až 180 dní (pokud v aktuální zaměstnání pracujete alespoň 180 kalendářních dní). To by znamenalo, že v ochranné době budete až do 30. 3. 2021. Pokud by vám zahájení PPM spadalo do této doby, pak na ni máte nárok i jako nezaměstnaná.

    Výpočet PPM by se v tom případě odvíjel od příjmů ve vašem posledním zaměstnání.

    Ještě je zde jedna podstatná podmínka. A to že v době zahájení PPM musíte mít splněnu účast na nemocenském pojištění v rozsahu 270 kalendářních dní za poslední dva roky. Takže opět záleží na tom, jak dlouho pracujete v aktuálním zaměstnání.

    Je zde také možnost, že byste před skončením pracovního poměru na dobu určitou (nebo do 7 dní od jeho skončení) nastoupila na neschopenku. Jako těhotné vám ji může napsat gynekolog (rizikové těhotenství).

    Pak byste měla až do začátku PPM nárok na nemocenské dávky. A to i v době, kdy už byste byla nezaměstnaná. Viz tato kalkulačka pro výpočet nemocenské.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď