Výpočet vdovského důchodu

Otázka

Obracím se na Vás s dotazem k výpočtu vdovského důchodu. Manžel zemřel na začátku letošního roku a pobíral starobní důchod. Já jsem v současné době v invalidním důchodu 3. stupně.

Jakým způsobem bude vdovský důchod vypočten a na jak dlouho bude platit? Mám na mysli, měla bych jít sama do starobního důchodu v roce 2022, tak jakou formou to bude fungovat do té doby a poté.

Mnohokrát děkuji za Vaši pomoc.

Vyřešeno
Jana O. 4 roky 1 Odpověď 615 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Vdovský důchod se vypočítá, jako jedna polovina (50%) z procentní výměry důchodu zesnulého. Takže bude záležet na tom, jaký byl starobní důchod vašeho manžela.

    Řekněme, že by teoreticky váš manžel měl starobní důchod 15 000 Kč. Každý důchod se skládá ze dvou částí:

    • Základní výměra důchodu – ta je pro všechny důchody a důchodce stejná, a od 1. 1. 2021 je to 3550 Kč
    • Procentní složka důchodu – liší se u každého důchodce, podle jeho příjmů před důchodem

    Pokud by měl manžel důchod 15 000 Kč, tak jedna polovina z procentní části důchodu by byla 5725 Kč. Celý vdovský důchod by pak vycházel na 9 275 Kč (skládá se ze základní výměry 3550 Kč + ½ z procentní výměry z důchodu po manželovi).

    Vzhledem k tomu, že jste příjemcem invalidního důchodu, pak by ale záleželo i na výši vašeho invalidního důchodu. Viz paragraf 59, Zákona o důchodovém pojištění (zákon číslo 155/1995 Sb.):

    (1) Jsou-li současně splněny podmínky nároku na výplatu starobního nebo invalidního důchodu a na výplatu vdovského nebo vdoveckého důchodu anebo sirotčího důchodu, vyplácí se nejvyšší důchod v plné výši (§ 4 odst. 2 věta první) a z ostatních důchodů se vyplácí polovina procentní výměry,

    Takže by došlo k porovnání vašeho invalidního důchodu a nově vypočítaného vdovského důchodu.

    Ten důchod, který by byl vyšší, byste dostala v plné výši. Z toho druhého, by se započítala jen jedna polovina procentní výměry (základní výměru důchodu dostáváte jen jednou).

    Tj. pokud by byl váš invalidní důchod vyšší než našich teoretických 9 275 Kč, pak byste dostávala dále svůj invalidní důchod, a k tomu ještě jednu polovinu procentní výměry – tj. našich teoretických 5725 Kč.

    Výše uvedené částky, vychází jen z našeho teoretického příkladu. Jak to bude konkrétně u vás, záleží na tom, kolik byl důchod vašeho manžela, a jaký je váš invalidní důchod. Pro výpočet můžete použít některou z kalkulaček na internetu.

    Na vdovský důchod je nárok (za běžných podmínek), jen jeden rok od smrti manžela. V případě, že jste ale invalidní ve III. stupni, pak můžete vdovský důchod dostávat déle.

    Nyní byste tedy dostávala invalidní a vdovský důchod. Až by vám vznikl nárok na starobní důchod, tak by se vám to znovu přepočítalo.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď