Výkon pracovní činnosti v době pracovní neschopnosti

Otázka

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na následující. Jsem u zaměstnavatele zaměstnána na pozici účetní. Nyní mě čeká operace, kde následně budu minimálně měsíc na neschopence, abych dodržela léčebný postup.

Zaměstnavatel mi nabídl, že v době pracovní neschopnosti mohu pracovat z domova. Kolik si mohu vydělat během pracovní neschopnosti?

Mohu pracovat dále po toto období na klasickou pracovní smlouvu, abych zároveň nepřišla o dávky nemocenského pojištění? Je v souladu s právem?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Veronika Š. 4 roky 1 Odpověď 3694 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během pracovní neschopnosti, máte možnost pracovat (mít nějaký příjem z brigády, zaměstnání nebo podnikání), aniž byste tím přišla o nárok na nemocenské dávky. Musí být ale splněno několik poměrně důležitých podmínek.

    Během pracovní neschopnosti nesmíte vykonávat zaměstnání, na základě kterého jsou vám vypláceny nemocenské dávky. Tj. pokud jste na neschopence, tak nemůžete mít příjem vyplývající z pracovního poměru, na jehož základě vám vznikl nárok na nemocenskou.

    Viz paragraf 16, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

    § 16 Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou

    a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

    Můžete to řešit tak, že na dobu nemocenské, budete mít u zaměstnavatele uzavřenou nějakou jinou smlouvu – například na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

    Pak byste pro zaměstnavatele pracovala na základě této dohody, zatímco na základě hlavní pracovní smlouvy byste čerpala neschopenku a nemocenské dávky.

    Případná smlouva DPP nebo DPČ, by ale měla být sjednána na jinou pracovní činnost, než na jakou je sjednána vaše hlavní smlouva. Bylo by „divné“ pokud byste byla na neschopence, protože kvůli operaci nemůžete pracovat v zaměstnání jako účetní, a současně byste pracovala jako účetní z domu. A zákon to ani nedovoluje – viz paragraf 16 výše.

    Také můžete během neschopenky pracovat pro jiného zaměstnavatele nebo i vykonávat podnikání jako OSVČ.

    Ve všech případech ale současně musí být dodrženy podmínky spojené s neschopenkou. Tj. musíte dodržovat režim a rozsah povolených vycházek. To znamená buď pracovat jen z domu, nebo pouze v době, kdy máte povoleny vycházky.

    Současně byste měla dodržovat léčebný režim, a omezení stanovená vaším ošetřujícím lékařem.

    Jinou možností je to, že byste sice byla doma, ale nebyla na neschopence a nepobírala nemocenské dávky, a pro zaměstnavatele dále pracovala v režimu home-office, s nárokem na plný plat.

    Pak byste normálně vykonával své běžné zaměstnání, měla byste nárok na výplatu v plné výši, jen byste pracovala z domu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď