Pracovní neschopnost – nárok na nemocenskou a druhá neschopenka

Otázka

Dobrý den,

Pokud po ukončení zhruba roční pracovní neschopnosti pacient dostane další neschopenku od jiného doktora a s jinou diagnózou, bude i nadále pobírat nemocenskou a jak dlouho?

Děkuji

Vyřešeno
Jiří 4 měsíce 1 Odpověď 247 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pro nárok na nemocenské dávky, je stanovena maximální podpůrčí doba v délce 380 kalendářních dní (počítá se od začátku neschopenky).

    Pokud byste byl v pracovní neschopnosti přesně jeden rok, tak z této maximální doby vyčerpáte 365 dní.

    V případě další neschopenky, jen krátce po skončení předchozí dlouhodobé neschopenky může být nárok na nemocenské dávky – ale jenom po krátkou dobu.

    Pokud mezi začátkem druhé neschopenky, a koncem první neschopenky, uplyne méně než 190 dní, tak se od maximálních 380 dní odečítají i všechny předchozí pracovní neschopnosti, které by spadaly do období předchozích 380 dní.

    Tj. pokud byste byl 365 dní na neschopence, a hned další den šel na další neschopenku, tak bude nárok na nemocenské dávky, jenom po dobu 15 dní.

    Pokud ale po skončení pracní neschopenky, budete například 30 dní pracovat v zaměstnání, tak už by byl na nemocenské dávky nárok na 45 dní. Pokud byste po skončení neschopenky pracoval třeba 2 měsíce, a pak šel na neschopenku, tak bude nárok na nemocenskou po dobu cca 75 dní, …, atd.

    Pokud byste po skončení první neschopenky, pracoval alespoň 190 kalendářních dní, tak je nárok opět na dalších 380 dní.

    Viz zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), paragraf 26, odstavec 1 a 2:

    § 26 Podpůrčí doba u nemocenského

    (1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

    (2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď