Nárok na mateřskou – ukončení zaměstnání ve zkušební době

Otázka

Dobrý den,

k 31. 6. 2023 jsem ukončila zaměstnání z důvodu stěhování. V novém městě jsem se zaevidovala na Úřadu práce a 4. 9. 2023 jsem nastoupila do dalšího zaměstnání.

Krátce poté jsem zjistila, že jsem těhotná a vzhledem k tomu, že těhotenství se absolutně neslučovalo s vykonávanou prací, musela jsem to ihned nahlásit zaměstnavateli a ten se mnou rozvázal pracovní poměr ve zkušební době dne 15. 9. 2023.

Nyní jsem opět v evidenci ÚP a dle doktora mám plánovaný nástup na mateřskou 28. 3. 2024.

Budu v té době mít platnou ochrannou lhůtu nebo nemám na peněžitou pomoc v mateřství nárok?

Děkuji předem za odpověď.

Vyřešeno
Zuzana 8 měsíců 1 Odpověď 205 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Ochranná doba pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství („mateřskou“), může být až 180 dní. Záleží ale i na tom, kdy přesně začalo těhotenství.

    V ochranné době můžete být jenom po skončení zaměstnání, ve kterém jste byla těhotná (resp. pokud jste nebyla těhotná, tak je ochranná doba jenom 7 dní).

    Pokud by vaše těhotenství začalo už před 30. 6. 2023, pak by vám vyplývala ochranná doba i z tohoto předchozího zaměstnání.

    Vzhledem k očekávanému termínu nástupu na mateřskou (a tím i termínu porodu), vám zřejmě těhotenství začalo až po skončení tohoto předchozího zaměstnání.

    Ochranná doba pro nárok na PPM, vám tedy vyplývá pouze ze zaměstnání ukončeného ve zkušební době, kde jste pracovala cca 12 kalendářních dní.

    V takovém případě, je ochranná doba pro nárok na PPM také jenom 12 dní.

    Viz paragraf 15, odstavec 1 a 2, zákon o nemocenském pojištění:

    § 15

    (1) Nemocenské náleží též, jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§ 57) nebo k nařízení karantény (§ 105) došlo po zániku pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

    (2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

    Momentálně jste tedy nezaměstnaná a nejste již ani v ochranné době. Předpokládám, že nejste ani v pracovní neschopnosti (a nemáte nárok na nemocenskou).

    Za těchto podmínek, vám tedy nebude vznikat nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

    Budete mít nárok na rodičovský příspěvek. Na ten vzniká nárok už od narození dítěte. Aktuálně je to již 350 000 Kč (maximálně měsíční částka 13 000 Kč).

    Pro nárok na „mateřskou“, byste jedině musela ještě před termínem nástupu na PPM, začít pracovat v nějakém zaměstnání (kde vzniká účast na nemocenském pojištění).

    Pak by případně mohl být nárok na PPM (za předpokladu, že by byly splněny i další podmínky, jako minimální doba účasti na nemocenském pojištění, atd.).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď