Zkrácení pracovního úvazku během dlouhodobé pracovní neschopnosti

Otázka

Dobrý den,

Jsem na dlouhodobé pracovní neschopnosti a chci požádat o zkrácení pracovního úvazku.

Může mě zaměstnavatel zkrátit úvazek v době neschopenky nebo až po návratu do práce?

Zaměstnavatel chce hýbat s pracovními úvazky pouze k 1.1., já se mám do práce vracet až v březnu.

Děkuji za radu.

Vyřešeno
, , Monika Š. 12 měsíců 1 Odpověď 414 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Během pracovní neschopnosti (když jste na neschopence), vám podle zákoníku práce, zaměstnavatel nesmí dát výpověď (kromě několika výjimečných případů, kdy to možné je).

    I během neschopenky, ale je ale možná výpověď ze strany zaměstnance nebo ukončení pracovního poměru dohodou.

    Stejně tak je možné, se zaměstnavatelem uzavírat i další dohody – zkrácení pracovního úvazku, se bude řešit podepsáním dodatku k pracovní smlouvě. Zde nejsou žádná omezení.

    Jediné, co zákoník práce zakazuje, jsou jednostranné změny – zaměstnavatel vám bez vašeho souhlasu, nemůže změnit délku úvazku, místo výkonu práce, apod.

    Pokud se ale se zaměstnavatelem dohodnete na nějaké změně, pak to není nijak omezeno. Změnit délku úvazku, nebo i jiné náležitosti pracovní smlouvy, je možné i během neschopenky.

    Případný dodatek k pracovní smlouvě, ale se zaměstnavatelem musíte řešit buď písemně poštou (či elektronicky). Nebo osobně ve firmě jen v době, kdy máte povolné vycházky.

    Změna pracovní smlouvy (zkrácení úvazku) během neschopenky, nebude mít žádný vliv na aktuální nárok na nemocenské dávky. Pro výpočet nemocenské, je rozhodující stav na začátku neschopenky.

    Výpočet nemocenské vychází z vyměřovacího základu, který se určuje z posledních 12 měsíců před začátkem pracovní neschopnosti.

    Změny v průběhu neschopenky (zkrácení úvazku nebo i ukončení pracovního poměru), už na výši nemocenské nemají žádný dopad.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď