Příspěvek na bydlení pro studenta vs. daňová sleva na dítě

Otázka

Dobrý den, mám dotaz.

Jsem student na VŠ, bydlím sám v pronajatém bytě v Praze, a trvalé bydliště mám úplně mimo.

Minulý rok 2023 v září jsem si zažádal elektronicky o příspěvek na bydlení na doporučení kamaráda, taky studenta, v podstatě je ve stejné situaci jako já, a že on už to úspěšně pobírá rok. Po žádosti a čekání cca 2 měsíců mi přišly peníze od městského úřadu.

Zde jenom doplním, že při podávání žádosti, po mně nikdo nechtěl vůbec vědět, jestli jsem student.

Po novém roce, stát spustil nový portál Jenda, který je dělaný na tyto dávky. A tam mi přišlo, že jsem něco nedoložil, tak moji dávku zrušili.

Ok, sice mi nikdo nikde neřekl, že jsem nic nedoložil, ale odůvodnil jsem si to tím, že je to nový systém a že asi chtějí, abych si teda zažádal znova. Což jsem udělal hned 1. 1. 2024.

Do konce ledna mi to zamítli opět, že jsem něco nedoložil, I KDYŽ VŠE V JENDA APLIKACI JSEM MĚL V POŘÁDKU.

Ale zase jsem si řekl, že je to nový systém tak ok, začal jsem znova. A tentokrát tam po mně chtěli doložit, jestli jsem student, což mi nedělalo problém, nahrál jsem aktuální potvrzení o studiu.

Teď na začátku března mi přišla „Výzva“ do datové schránky a i na portál Jenda, že mám doložit údaje.

Konkrétně: „Vzhledem k tomu, že jste nezaopatřeným dítětem, paříte do okruhu společně posuzovaných osob se svými rodiči. Pokud si žádáte sám, je třeba doložit potvrzení od zaměstnavatelů obou rodičů, že si Vás neuplatňují na slevu na dani a to od 1. 11. 2023, tj. od data žádosti.“

Ten datum 1. 11. 2023 je v pořádku protože se vyplácí až 3 měsíce zpětně. Ale problém je v tom, že předtím tohle nikdo po mně nechtěl.

Dávka není podmíněná tím, že když jsem student, tak na to nemám nárok, nebo že mi to musí zařídit rodiče, to je přece hloupost, nechci tímhle rodiče vůbec otravovat.

Další text, který tam mám, je: „V souladu s již uvedeným ustanovením § 61 odst. 2 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, jste povinen(a) doložit do 8 dnů od doručení této listiny požadované skutečnosti, rozhodné pro nárok na dávku, její výši nebo výplatu“

Tímto se chci zeptat, proč teď musím řešit, jestli rodiče na mě berou slevu na daně, ano berou, pochopitelně. Jediné pro mě logické vysvětlení je že jde pouze o výši dávky, což mně vůbec nevadí, když bude nižší nebo stejná jako předtím, mě děsí to, že hrozí tím, že mi ji vůbec nedají, i když jsem předtím ji normálně pobíral.

Můžete mi prosím více osvětlit, o co se jedná? A co se stane, když ty to potvrzení od rodičů nedoložím, jelikož dostávají slevu.

Na konci toho dokumentu je napsané že může mi být výplata dávky zastavena, dávka odejmuta nebo nepřiznána, pokud nesplním povinnost.

Děkuji

Vyřešeno
, , Michal 6 měsíců 1 Odpověď 353 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na příspěvek na bydlení, můžete mít nárok i jako student. Předpokladem pro nárok na tuto dávku, je ale to, že nebydlíte s rodiči (nesdílíte společnou domácnost v tom smyslu, jak to definuje zákon).

    Pokud byste bydlel stále s rodiči, tak nemůžete mít nárok na příspěvek na bydlení jako samostatná osoba.

    Pokud ale bydlíte sám, tak na tuto dávku může být nárok (pokud jsou splněny všechny příslušné podmínky).

    Na druhou stranu – jestliže ale bydlíte sám, pak vaši rodiče nemohou mít nárok na daňovou slevu na dítě za vaši osobu. Tyto dvě věci, se vzájemně vylučují.

    Buď bydlíte s rodiči, a pak si oni mohou uplatnit slevu za dítěte (ale vy už nemůžete mít nárok na příspěvek na bydlení). Nebo nebydlíte s rodiči, a oni si nemohou za vás uplatňovat slevu (ale můžete mít nárok na příspěvek).

    Viz zákon o daních z příjmu, zákon číslo 586/1995 Sb., paragraf 35c:

    (1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor (dále jen „daňové zvýhodnění“) ve výši 15204 Kč ročně na jedno dítě, 22320 Kč ročně na druhé dítě a 27840 Kč ročně na třetí a každé další dítě, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň vypočtenou podle § 16, případně sníženou podle § 35, § 35ba. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu. Je-li v jedné společně hospodařící domácnosti více vyživovaných dětí poplatníka, posuzují se pro účely tohoto ustanovení dohromady

    Pokud byste jako student bydlel na koleji nebo v pronajatém bytě, pak je na tuto slevu stále nárok (dočasný pobyt dítěte mimo společnou domácnost nevylučuje nárok na slevu (viz paragraf 35c, odstavec 7)).

    Pokud ale pro účely nárok na příspěvek na bydlení tvrdíte, že s rodiči vůbec nesdílíte společnou domácnost, tak na tuto slevu nárok není.

    Toto je obecný princip, jak funguje nárok na daňovou slevu za dítě. U rozvedených rodičů, si tuto daňovou slevu může uplatnit pouze ten rodič, kterému bylo dítě svěřeno do péče (a sdílí s ním tedy společnou domácnost).

    Ze strany Úřadu práce, je tedy požadavek na doložení toho, že rodiče neuplatňují slevu oprávněný. Úřad práce se tím snaží předejít situacím, kdy je o příspěvek žádáno neoprávněně.

    Na příspěvek na bydlení můžete mít nárok jenom v případě, kdy nebydlíte u rodičů (nesdílíte s nimi společnou domácnost). Takže je možné nárokovat buď příspěvek na bydlení, nebo slevu na dítě. Oboje současně nelze.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď