Mám nárok na mateřskou? Mohu jít na rizikové?

Otázka

Dobrý den, jsem na rodičovské, která mi bude končit na konci dubna. Mám ji nahlášenou do 3 let dítěte (v práci jsem na neurčito)

Chtěli bychom s manželem ještě druhé dítě, ale zatím se to nedaří, a teď nás i tlačí čas.

Do práce se nevrátím (nemám hlídání, špatné vztahy v práci a ani časově by to nešlo).

Pokud se mi do onoho data nepodařilo otěhotnět a prokázat těhotenství, abych mohla jít rovnou na rizikové a poté na mateřskou, tak mám v plánu dát výpověď dohodou a jít na ÚP (a dál se snažit o miminko).

Budu mít nárok na mateřskou? Je pravda, že mohu jít ještě na rizikové do 7 dnů od přihlášení na ÚP? Jaké jsou pro mě možnosti, když ukončím pracovní poměr dohodou?

Moc děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Věra K. 8 měsíců 1 Odpověď 203 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Na rizikové těhotenství (nebo obecně na placenou neschopenku), máte nárok do 7 kalendářních dní, od ukončení pracovního poměru. Pokud vám neschopenka začne do 7 dní, tak je nárok na nemocenské dávky podle běžných podmínek.

    Pozor pouze na to, že pokud neschopenka začíná až po skončení zaměstnání, tak dostáváte nemocenské dávky až 15 dne.

    Prvních 14 dní platí neschopenku zaměstnavatel. A pokud neschopenka začíná až po skončení zaměstnání, tak už není nárok na nemocenskou od zaměstnavatele.

    S nárokem na mateřskou je to ale složitější. Když jste při ukončení zaměstnání už těhotná, tak je následně ochranná doba 180 dní. A během ochranné doby, máte nárok na PPM, podle stejných podmínek, jako byste byla stále zaměstnaná.

    Pokud byste ale byla před ukončením rodičovské dovolené už těhotná, tak byste zřejmě neměla důvod ukončovat zaměstnání.

    Pokud vám těhotenství začne až po skončení zaměstnání, tak je ochranná doba pro nárok na mateřskou pouze 7 dní.

    Jako nezaměstnaná, když neschopenka začne až po skončení zaměstnání, tedy za běžných podmínek nemáte nárok na mateřskou.

    Výjimkou může být situace, kdy byste byla po skončení zaměstnání v pracovní neschopnosti, a měla nárok na nemocenské dávky. Pak můžete mít nárok na PPM, i když už nebudete v ochranné době pro nárok na PPM.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32, odstavec 1, písmeno f:

    § 32

    (1) Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má

    f) pojištěnka uvedená v písmenu a), která splňuje podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3, jestliže až do dne nástupu na peněžitou pomoc v mateřství pobírá nemocenské z dřívějšího pojištění.

    Ostatní podmínky pro nárok na PPM byste měla splňovat. Do minimální doby účasti na nemocenském pojištění (270 dní) se vám počítá i předchozí rodičovská dovolená.

    Pokud budete po skončení zaměstnání v pracovní neschopnosti s nárokem na nemocenské dávky, tak můžete mít nárok na PPM. A je jedno, jestli důvodem pro neschopenku bude rizikové těhotenství, nebo jiné zdravotní důvody.

    Pokud byste ale po skončení zaměstnání nebyla v pracovní neschopnosti, nebo vám neschopenka začala po více než 7 dnech od skončení zaměstnání, tak už není nárok na nemocenské dávky, a nebyl by nárok ani na PPM (musela byte pak jedině nastoupit do nějakého jiného zaměstnání).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď