Výpověď ve zkušební době – budu mít nárok na podporu od Úřadu práce

Otázka

Dobrý den, jsem ve zkušební době měsíc, chtěla bych dát výpověď ve zkušební době co nejdříve.

Prosím o informaci, zda bych na úřadu práce pobírala dávky, předtím jsem byla vedena na úřadu práce dva měsíce, aniž bych čerpala dávky.

Děkuji

Vyřešeno
Lucie 11 měsíců 1 Odpověď 433 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Ve zkušební době, se obvykle v zaměstnání nedává výpověď. Ve zkušební době, může zaměstnanec (ale i zaměstnavatel), ukončit pracovní poměr v podstatě kdykoliv. Nejedná se ale o výpověď, ale je to „Zrušení pracovního poměru ve zkušební době“ (viz paragraf 66, zákoník práce):

    § 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

    (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

    (2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

    I ve zkušební době, byste sice mohla dát standardní výpověď (paragraf 50, zákoník práce). V takovém případě by ale byla výpovědní doba 2 měsíce, což předpokládám, že nechcete …

    Pokud zaměstnavateli písemně oznámíte, že ukončujete pracovní poměr ve zkušební době (nepoužívejte slovo „výpověď“), pak může pracovní poměr skončit ihned, při doručení tohoto písemného oznámení (musí být písemně, pouze ústní vyjádření nestačí).

    Po skončení zaměstnání ve zkušební době, můžete být vedená na Úřadu práce. To, zda budete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti, závisí na splnění příslušných podmínek.

    V dotazu uvádíte, že jste donedávna byla vedená na Úřadu práce, ale bez nároku na podporu. Je otázkou, proč nebyl nárok na podporu?

    Pokud to bylo z důvodu, že nemáte splněno minimálních 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění za poslední dva roky, pak je dosti pravděpodobné, že se na tom za ten měsíc v novém zaměstnání nic nezměnilo.

    Pro nárok na podporu je nutná „minimální odpracovaná doba“. Musíte mít v posledních 2 letech (posledních 24 měsíců), alespoň 12 měsíců doby účasti na důchodovém pojištění (12 měsíců v zaměstnání, nebo nějaká jiná, náhradní doba zaměstnání).

    Pokud jste na ÚP nepobírala podporu z toho důvodu, že již byla vyčerpána celá podpůrčí doba, pak opět nemusí být nárok na podporu.

    Pro nárok na další podporu, je nutné odpracovat nejméně 6 měsíců v novém zaměstnání (resp. případně jenom 3 měsíce – viz paragraf 48 a 49, zákon o zaměstnanosti).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď