Výpočet výše podpory v nezaměstnanosti – jak se vypočítá podpora?

Otázka

Dobrý den,

K 30. 9. 2023 jsem od zaměstnavatele dostal rozvázání pracovního poměru dohodou. Žádné odstupné, odchodné. Ale za vykonanou práci odměnu 4 platů hrubého. Zaměstnavatel se dušoval, že s takto podanou výpovědí 11 měsíců podpory (dostanu, jelikož je mi 59 let). Tuším první dva měsíce 65procent atd.

Na úřadu práce, kde jsem se 2. 10. 2023 registroval, mi sdělili, že na to nemám nárok, pouze 45 procent na 11 měsíců. Budiž teda.

Ale jak se výše podpory počítá, když jsem v měsíci září měl onu odměnu. Konkrétně jsem měl dobírku 128872 za měsíc září, za srpen 30419 a červenec 31462 Kč. K tomu ještě připočíst každý měsíc 3000kč které mi firma posílala na doplňkové penzijní spoření.

Dá se z těchto údajů vypočítat, kolik bych měl nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Děkuji moc

Vyřešeno
Jirka S. 11 měsíců 1 Odpověď 370 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Z údajů, které uvádíte ve svém dotazu, se podpora v nezaměstnanosti vypočítat nedá. Podpora se nepočítá z toho, co vám od zaměstnavatele přišlo skutečně na účet. Podstatný je průměrný výdělek, což je něco jiného.

    Pokud vám pracovní poměr skončil na konci září (30. 9. 2023), tak to bylo ještě ve 3 čtvrtletí. Pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, tedy bude rozhodující průměrný výdělek za 2 čtvrtletí (měsíce duben až červen).

    Při ukončení zaměstnání, by vám měl zaměstnavatel vystavit potvrzení o výši průměrného výdělku.

    Toto potvrzení na vás chtěli (nebo budou chtít) na Úřadu práce. Tam je uveden přesný údaj (průměrný čistý měsíční výdělek), ze kterého se vypočítá podpora.

    Výpočet podpory v nezaměstnanosti se provádí z čistého průměrného měsíčního výdělku. Výpočet průměrného výdělku, je stanoven zákoníkem práce (paragraf 351 až 362).

    Není to průměrná mzda nebo průměrná výplata. Nedá se to vypočítat tak, že byste zprůměroval to, co vám přišlo ze zaměstnání na účet.

    Průměrný výdělek (nejprve ten hrubý), se vypočítá na základě skutečně odpracovaných hodin (v posledním ukončeném kalendářním čtvrtletí). Započítá se i práce přes čas.

    Hrubá mzda, na kterou vám v rozhodném období vznikl nárok za odvedenou práci (včetně přesčasů), se dělí počtem hodin. A výsledkem je průměrný hrubý hodinový výdělek.

    Tento údaj se následně násobí vaší týdenní pracovní dobou (což může být například 40 hodin/týden nebo i jiná).

    To celé se pak násobí průměrným počtem týdnů v měsíci (koeficient 4,348).

    Výsledkem je pak průměrný hrubý měsíční výdělek. A z něj se běžným způsobem spočítá čistý výdělek (odečítá se sociální, zdravotní a daň).

    Průměrný čistý výdělek je svým způsobem jenom určitý „virtuální“ údaj. Od skutečné čisté výplaty se může mírně lišit (může být o něco málo vyšší nebo i o něco málo nižší) – záleží na tom, co vám do daného období spadá.

    Kalkulačku pro výpočet průměrného výdělku najdete zde

    Kalkulačku pro výpočet podpory v nezaměstnanosti najdete zde

    Podpora, je při výpovědi ze strany zaměstnance (nebo ukončení zaměstnání dohodou) ve výši 45% v případě, že zaměstnání nebylo ukončeno z nějakého „vážného důvodu“. Co jsou to vážné důvody pro ukončení zaměstnání, je uvedeno v zákonu o zaměstnanosti, paragraf 5, písmeno c.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď