Ukončení péče o osobu blízkou z důvodu úmrtí

Otázka

Dobrý den, mám dotaz ohledně ukončení péče o osobu blízkou z důvodu úmrtí.

Posledních 7 let jsem se starala o těžce nemocnou maminku, která nyní umřela a já se přihlásila na Úřad práce.

Chci se zeptat, na co všechno mám nárok, protože mi řekli, že NYNÍ budu mít pouze 5700 první 2 měsíce, poté 4700 Kč další 2 měsíce a pak 4300 Kč. Z této částky opravdu nezaplatím téměř nic.

Samozřejmě práci si chci hledat, ovšem v 51 letech to asi nebude jednoduché. Prosím, na co všechno mám nárok?

Bojím se, abych se nedostala do exekuce.

Děkuji za jakoukoliv radu.

Vyřešeno
, , , , , , , Anonym 1 rokem 1 Odpověď 408 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud jste byla pečující osobou (viz příspěvek na péči) a ukončila tuto činnost, tak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Péče o jinou osobu (která je závislá na péči), se započítá jako náhradní doba zaměstnání. Je to podobné, jako po skončení rodičovské nebo dlouhodobé neschopenky.

    Podpora v nezaměstnanosti, na kterou vzniká nárok na základě náhradní doby zaměstnání, je ale jen velmi nízká. Vypočítá se z průměrné mzdy v ČR. První dva měsíce je nárok na 15%, následně dva měsíce na 12% a pak po zbytek doby jenom na 11%.

    Aktuálně tato „minimální podpora v nezaměstnanosti“ vychází na 5896 Kč první dva měsíce, 4717 Kč druhé dva měsíce, a následně je to 4324 Kč po zbytek doby. Pokud je vám 51 roků, pak můžete mít nárok na podporu po dobu 8 měsíců.

    V závislosti na řadě různých faktorů, můžete mít nárok i na další sociální dávky. Záleží na tom, jestli žijete sama, nebo jestli sdílíte společnou domácnost i s nějakými dalšími osobami (pak se zohlední i jejich příjem).

    Z těch hlavních sociálních dávek je zde:

    1) Příspěvek na bydlení – na ten je nárok, pokud jsou náklady na bydlení vyšší než 30% příjmu, nárok na příspěvek je při bydlení v nájmu (nebo někdy i u podnájmu), při bydlení ve vlastním bytě/domě nebo v družstevním bytě. Dokládají se skutečně náklady na bydlení za předchozí 3 měsíce (kalendářní čtvrtletí) – jedná se především o zaplacený nájem, služby nebo platby za energie. Dále se dokládají příjmy všech osob, které v bytě bydlí (příjmy ze zaměstnání, z podnikání, a různé další příjmy)

    2) Příspěvek na živobytí – pokud žijete sama a máte jenom nízký příjem, pak můžete mít nárok i na příspěvek na živobytí. Pokud sdílíte společnou domácnost s dalšími osobami, pak záleží na tom, jaké jsou jejich příjmy. Příspěvek na živobytí se odvíjí od toho, kolik je životní nebo existenční minimum. Posuzuje se celková sociální a majetková situace.

    3) Doplatek na bydlení – na tuto sociální dávku může být nárok, pokud je vyřízený příspěvek na živobytí a příspěvek na bydlení, a přesto vám zůstává málo peněz, po zaplacení nákladů na bydlení.

    V určitých životních situacích, dále může být nárok i na další dávky pomoci ve hmotné nouzi. Nárok na ně může být jednorázově nebo někdy i opakovaně.

    Všechny tyto sociální dávky se vyřizují na Úřadu práce. O příspěvek na bydlení je možné požádat i online, přes internet – viz žádost na webu MPSV.

    Příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení se vyřizuje pouze osobně na Úřadu práce (je to případně možné i poštou, ale vzhledem k tomu, že je zde potřeba dokládat řadu různých potvrzení a příloh, je to lepší řešit osobně).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď