Rodičovská dovolená bez rodičovského příspěvku

Otázka

Dobrý den, jsem nyní na rodičovské dovolené s prvním dítětem (za tři měsíce budou synovi 3 roky). Před začátkem rodičovské dovolené jsem pracovala. V zaměstnání mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou.

Jsem už ale těhotná s druhým dítětem, a nástup na mateřskou dovolenou budu mít za cca 4 měsíce

Problém je v tom, že mi už teď na konci měsíce zaniká nárok na rodičovskou dávku (rodičovský příspěvek 300000 dočerpán).

Mohu dál zůstat na rodičovské dovolené, až do nástupu na další mateřskou? Jde to i bez čerpání rodičovského příspěvku?

Jde mi o to, zdali budu mít zaplacené pojištění a zdali nepřijdu o pracovní smlouvu? A zdali budu mít nárok na mateřskou u druhého dítěte?

Děkuju moc

Vyřešeno
, Martina 1 rokem 1 Odpověď 277 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Rodičovský příspěvek (sociální dávka od Úřadu práce) a rodičovská dovolená (volno v zaměstnání) spolu až tak moc nesouvisí.

    Rodičovský příspěvek, vám vyplácí Úřad práce, pokud jsou splněny příslušné podmínky (celodenní péče o dítě, případně až do jeho 4 roků, nebo do vyčerpání celé částky, atd.). Na rodičovský příspěvek je nárok, i bez ohledu na rodičovskou dovolenou. Nárok mají i ženy, které jsou nezaměstnané (a nejsou tedy na rodičovské dovolené). Na rodičovský příspěvek je nárok i v době, kdy pracujete v zaměstnání.

    Rodičovskou dovolenou, vám poskytuje zaměstnavatel. Na rodičovskou dovolenou, je nárok maximálně do 3 narozenin dítě (prodloužení rodičovské na delší dobu není možné). Na rodičovskou dovolenou, mohou mít nárok oba rodiče. To jestli někdo z nic má/nemá rodičovský příspěvek, s nárokem na rodičovskou dovolenou nijak nesouvisí.

    Pokud vám nyní končí rodičovský příspěvek, pak to pro vás nemusí znamenat žádnou bezprostřední změnu (s výjimkou toho, že už vám Úřad práce nebude nic platit).

    Na rodičovské dovolené, můžete být i bez nároku na rodičovský příspěvek. Rodičovská dovolená, vám bude končit tak, jak jste si nahlásila v zaměstnání – nebo nejpozději v den 3 narozenin dítěte.

    Zdravotní pojištění, platí stát za ty, kdo pobírají rodičovský příspěvek, nebo na za ty, kdo jsou na rodičovské dovolené (stačí splňovat jedno z toho). U zdravotního pojištění, se tedy bezprostředně nic nemění.

    Sociální pojištění, za vás nikdo neplatil ani v době, kdy jste měla nárok na rodičovský příspěvek. Doba péče o dítě (až do jeho 4 roků), se vám ale započítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

    Jediný problém může být, pokud vám bude rodičovská dovolená končit za 3 měsíce, a nástup na další mateřskou budete mít až za 4 měsíce.

    Po skončení rodičovské dovolené, byste se měla vracet do zaměstnání (tj. v následující pracovní den, po 3 narozeninách dítěte). Nebo to musíte vyřešit jinak.

    Jsou zde minimálně dvě možnosti (mohu být ale i další):

    1) Můžete zaměstnavatele požádat o 1 měsíc neplaceného volna

    2) Můžete se domluvit se svou lékařkou, a na ten 1 měsíc (po skončení rodičovské), si nechat vystavit neschopenku (rizikové těhotenství, nebo jiný důvod)

    Pokud jste nyní na rodičovské dovolené, a máte pracovní poměr na dobu neurčitou, tak byste měla bez problému splňovat všechny podmínky, pro nárok na mateřskou i u druhého dítěte. Případná neschopenka nebo krátké neplacené volno, po skončení rodičovské dovolené, by nemělo mít žádný negativní vliv.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď