Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Jako osoba pečující o dítě do 7 roků (nebo případně o dvě děti do 15 roků), nesmíte být výdělečně činná. Není možné dále podnikat jako OSVČ a současně být vedená jako soba pečující o dítě.

    Jako osoba pečující o dítě, nesmíte podnikat jako OSVČ (vůbec). Nesmíte ani pracovat v zaměstnání v pracovním nebo služebním poměru.

    Můžete mít případně jen nějaký menší přivýdělek (brigádu). Mohlo by se jednat o práci na dohodu o provedení práce (DPP), pokud by příjem nepřekročil 10 000 Kč měsíčně. Nebo případně o práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), pokud by byl příjem do 4000 Kč měsíčně.

    Jako osoba pečující o dítě do 7 roků (nebo o dvě děti do 15 roků), máte vyřešeno pouze zdravotní pojištění. To za vás během péče o dítě platí stát. Sociální pojištění tím ale nijak vyřešeno není.

    Placení sociálního pojištění není povinné. Doba péče o dítě, až do jeho 4 roků, se vám může započítat jako náhradní doba důchodového pojištění. Následně by se vám už ale péče o dítě pro nárok na důchod nezapočítávala.

    Je ale možné, platit si dobrovolné důchodové pojištění (2823 Kč v roce 2023), pak by se vám i další roky péče o dítě započítaly pro nárok na důchod.

    Pokud byste nyní chtěla být osobou pečující o dítě, pak byste nejprve musela ukončit nebo přerušit podnikání jako OSVČ. A následně byste mohla své zdravotní pojišťovně nahlásit, že jste osobou pečující o dítě.

    Není pro to potřeba žádná speciální žádost. Je zde jen běžná informační povinnost. Na webu vaší zdravotní pojišťovny, by měl být k dispozici příslušný formulář, kterým oznámíte příslušnou změnu (společně s informací o ukončení/přerušení podnikání).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď