Nárok na daňovou slevu a příspěvek na bydlení u studenta VŠ – bydlení na koleji nebo v pronájmu

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si mohu i nadále uplatňovat u zaměstnavatele daňovou slevu na dítě, pokud syn (20 let) studuje na VŠ (denní studium) a:

1) bydlí na koleji
2) bydlí v pronájmu
3) bydlí v pronájmu a požádá si o příspěvek na bydlení

Má způsob bydlení vliv na tuto slevu?
Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Marta U. 11 měsíců 1 Odpověď 364 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Daňovou slevu na dítě (resp. daňové zvýhodnění), je možné uplatnit pouze na dítě, které s vámi sdílí společnou domácnost (tj. například u rozvedených rodičů na ni má nárok jenom ten rodič, se kterým dítě bydlí).

    Na tuto daňovou slevu je nárok u nezletilých dětí (do 18 roků), nebo i u zletilých dětí (do 26 roků, resp. do 28 roků u doktorského studia), pokud se soustavně připravují na budoucí povolání (kam spadá i studium na VŠ, forma studia nehraje tak velkou roli, nárok na slevu je u denního i dálkového studia v bakalářském, magisterském i doktorském studijním programu).

    Pro nárok na tuto daňovou slevu, ve výsledku není podstatné trvalé bydliště (dítě i rodič, který bude uplatňovat nárok na daňovou slevu, mohou mít rozdílné trvalé bydliště). Podstatné ale je, aby dítě bylo členem „společně hospodařící domácnosti“.

    Platí, že dočasný pobyt dítěte mimo společně hospodařící domácnost, nemá vliv na nárok na daňové zvýhodnění.

    Pokud tedy zletilé dítě (váš syn, 20 roků) studuje na VŠ, pak je nárok na daňovou slevu za dítě, i když během studia bydlí na koleji, nebo i když bydlí v podnájmu/pronájmu.

    Situace se ale začne komplikovat ve chvíli, kdy bude bydlet v pronájmu, a bude chtít získat příspěvek na bydlení.

    Na příspěvek na bydlení může mít syn nárok, jenom v případě, že se nebude posuzovat jako součást vaší společné domácnosti. To je možné. Váš zletilý syn nemá povinnost bydlet s vámi.

    Zákon o státní sociální podpoře, ale u zletilých nezaopatřených dětí (kam spadají i studenti do 26 roků) předpokládá, že sdílí společnou domácnost s rodiči.

    Je ale možné doložit, že syn s vámi nebydlí, a pak by mohl být pro účely nároku na příspěvek na bydlení posuzován samostatně.

    V takovém případě, by ale logicky už nebyl nárok na daňové zvýhodnění na dítě.

    Buďto je syn součástí vaší společné domácnosti (a je nárok na daňové zvýhodnění, i když většinu doby bude na koleji nebo v pronajatém bytě, ale není nárok na příspěvek na bydlení).

    Nebo není součástí vaší společné domácnosti (a může tedy mít nárok na příspěvek na bydlení v jiném bytě, ale není už nárok na daňové zvýhodnění).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď