Mohu mít nárok na příspěvek na bydlení pro studenta?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Je mi 18 a bydlím s přítelem (23), přítel pracuje na HPP a já studuji a sem tam chodím na brigády.

Přítel celou svou výplatu dá do peněžního chodu domácnosti, apod. Jsme v podnájmu a byt je napsaný na přítele. Já jsem tam jako spolubydlící.

Skrz všechny výdaje nám nevychází většinou peníze na nezbytnosti (jídlo, hygienické potřeby).

Tak jsem se chtěla zeptat, jestli bych mohla v moji situaci, požádat o finanční příspěvek na bydlení.

Předem děkuji za odpověď a případné rady.

Vyřešeno
, , Veronika 1 rokem 1 Odpověď 644 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na příspěvek na bydlení, může být nárok v nájmu nebo případně i u podnájmu (pokud se jedná o podnájem celého bytu – pokud by to byl jen podnájem části bytu, pak nárok na příspěvek není).

    Pro nárok na příspěvek musí být splněny všechny podmínky, které stanovuje zákon a příslušné předpisy. Na příspěvek na bydlení, může mít nárok i student, nebo i kdokoliv jiný, kdo bude splňovat vše potřebné.

    O příspěvek na bydlení, si může případně požádat váš přítel (na kterého je sepsána nájemní/podnájemní smlouva). Vy – pokud nejste v pozici nájemce/podnájemce (ale pouze jako spolubydlící), si o příspěvek žádat nemůžete.

    Na příspěvek na bydlení může být nárok, pokud jsou náklady na bydlení (zaplacené nájemné, platby za energie a služby), vyšší než 30% průměrného čistého měsíčního příjmu (příjmy všech osob ve společné domácnosti).

    Žádost o příspěvek na bydlení, je možné podat i online – žádost najdete přímo na webu MPSV.cz zde.

    V žádosti bude nutné uvést průměrné náklady na bydlení za předchozí 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí). Do nákladů se započítá zaplacený nájem a případné platby za služby/energie, pokud nejsou součástí nájemného (například platba za elektřinu či plyn, apod.).

    Do nákladů se nepočítají některé platby – například za pevnou telefonní linku, za internet, za televizní a rozhlasový poplatek, apod.

    Současně je nutné v žádosti uvést i průměrné příjmy za předchozí 3 měsíce (kalendářní čtvrtletí). Jedná se především o čistou výplatu ze zaměstnání, kterou dostává váš přítel.

    U vás by se mohlo jednat například o výživné od rodičů, přídavky na dítě, sirotčí důchod nebo i další příjmy.

    Jiné příjmy, jako je například stipendium nebo příjmy z nějaké brigády, by se do příjmů počítat neměly (za předpokladu, že jste stále nezaopatřeným dítětem).
    Nárok na příspěvek, a výše příspěvku, se odvíjí od počtu osob, které v bytě bydlí (všechny osoby, které v bytě společně bydlí, to kde mají trvalé bydliště, není až tak podstatné), od výše doložených nákladů na bydlení a od příjmů. Roli hraje i velikost města/obce.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď