Mateřská dovolená a nezaměstnanost – mám nárok na podporu během mateřské?

Otázka

Dobrý den, chci se zeptat, zda mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, když jsem na mateřské dovolené.

Smlouva mi skončila 17. 6. 2023 a jelikož mi vznikl nárok na PPM, tak jsem neřešila, že bych se měla hlásit na ÚP, ohledně podpory v nezaměstnanosti.

Platí za mě tedy zdravotní a sociální stát v době mateřské a nebo ne, když mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou?

Děkuji!

Vyřešeno
, Tereza 1 rokem 1 Odpověď 350 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Pokud vám skončil pracovní poměr v polovině června, pak nyní nejste na mateřské dovolené. Mateřská dovolená (stejně jako rodičovská dovolená), se týká pouze zaměstnanců.

    Mateřská dovolená (stejně jako rodičovská dovolená) je volno, které je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům, v souvislosti s těhotenstvím, porodem a následnou péčí o malé dítě.

    Pokud vám pracovní poměr skončil, tak vám je stejnému datu skončila i mateřská dovolená. Nyní jste tedy nezaměstnaná, pobíráte peněžitou pomoc v mateřství, a pečujete o dítě.

    Na podporu v nezaměstnanosti můžete mít teoreticky nárok i během „mateřské“ nebo „rodičovské“. Resp. u podpory v nezaměstnanosti je omezení, že před porodem a prvních 6 týdnů po porodu, nemůžete být uchazečem o zaměstnání. Není tedy ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25:

    (2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou

    c) pobírá peněžitou pomoc v mateřství v době před porodem a 6 týdnů po porodu,

    Od začátku 7 týdne po porodu, byste ale teoreticky mohla jít na Úřad práce, a být zde vedená jako uchazeč o zaměstnání. Pak by mohl být nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

    Jako uchazeč o zaměstnání, ale máte i řadu povinností. Musela byste si aktivně hledat nové zaměstnání, chodit na pravidelné schůzky na ÚP. Nebo spolupracovat při hledání zaměstnání (mimo jiné i přijmou nabídky pozic zprostředkované od ÚP), nebo se účastnit rekvalifikačního kurzu, apod.

    Předpokládám, že se spíše chcete věnovat péči o dítě. V takovém případě (pokud nemáte v plánu hledat nové zaměstnání), asi nemá smysl chodit na Úřad práce.

    Na podporu máte nárok i v budoucnu, až si budete hledat nové zaměstnání (nárok je i po delší době na rodičovské).

    Pokud nyní pobíráte „mateřskou“ (PPM – peněžitou pomoc v mateřství), tak za vás zdravotní pojištění platí stát.

    Po skončení PPM, byste měla mít nárok na rodičovský příspěvek (nebude to ale rodičovská dovolená). Po dobu pobírání rodičovského příspěvku, za vás bude zdravotní pojištění platit stát.

    Sociální pojištění, za vás nyní nikdo neplatí. Doba pobírání PPM, resp. i následná doba péče od dítě (až do jeho 4 roků), se započítá jako náhradní doba důchodového pojištění (tj. počítá se do „odpracovaných“ roků pro nárok na důchod).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď