Výpověď v práci během rodičovské dovolené před těhotenstvím

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Dostala jsem v práci výpověď z důvodu zkrachování firmy. Momentálně jsem na rodičovské dovolené, která mi má končit v listopadu. A pokoušíme se o druhé.

Ale mne by spíš zajímalo, jak to pak mám řešit pokud, se to povede dřív, než nastoupím do druhé práce.

První měsíce asi nebudu mít nic, jelikož nebudu na neschopence a na mateřskou nemám nárok.

Mám jít aspoň na úřad práce, aby mě platili sociální a zdravotní?

Moc děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , , Sarka 2 roky 1 Odpověď 439 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Nejprve si dovolím upozornit na rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem.

    Rodičovská dovolená, je pracovní volno („dovolená“), kterou vám poskytuje zaměstnavatel, v souvislosti s péčí o dítě, do jeho maximálně 3 roků. Rodičovská dovolená, vám tedy skončila společně s ukončením vašeho zaměstnání, po zániku vaší firmy. Aktuálně tedy již nejste na rodičovské dovolené.

    Něco jiného je rodičovský příspěvek, což je sociální dávka vyplácená Úřadem práce. Na rodičovský příspěvek máte nárok maximálně do 4 roků dítěte, nebo do doby, než je vyčerpána celá částka RP (aktuálně je to celkem 300 000 Kč).

    Po dobu, kdy jste na rodičovské dovolené nebo kdy čerpáte rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění platí stát.

    Pokud by vám skončila výplata rodičovského příspěvku, a zatím vám nevznikl nárok na další rodičovský příspěvek (nárok je od narození dítěte), tak se určitě můžete obrátit na Úřad práce.

    Po skončení rodičovského příspěvku, pokud se na Úřadu práce zaevidujete jako uchazeč o zaměstnání, tak vám vzniká i nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ta je sice jen velmi nízká, ale je to určitě lepší než nic.

    V roce 2022, vychází minimální podpora v nezaměstnanosti, po ukončení rodičovského příspěvku, na 5 558 Kč za první dva měsíce, 4 446 Kč za další dva měsíce a 4 076 Kč za poslední měsíc (nárok máte celkem 5 měsíců).

    Za nezaměstnané na ÚP, pak zdravotní pojištění platí stát. Sociální pojištění za vás sice přímo nikdo neplatí (stejně jako po dobu rodičovské dovolené/čerpání rodičovského příspěvku). Doba péče o dítě až do jeho 4 roků, nebo případně i doba, kdy jste vedena na ÚP s nárokem na podporu v nezaměstnanosti, se vám započítává do doby důchodového pojištění (pro nárok na budoucí důchod).

    Při narození druhého dítěte, sice zřejmě nebudete mít nárok na PPM (to byste jedině musela nastoupit do nějakého jiného zaměstnání a splnit příslušné podmínky), ale určitě budete mít od narození druhého dítěte, nárok na další rodičovský příspěvek. Tj. opět na 300 000 Kč (maximálně 10 000 Kč měsíčně) – je možné, že se výše rodičovského příspěvku bude v roce 2022 měnit, momentálně se jedná o případném zvýšení.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď