Nárok na mateřskou dovolenou po IVF po skončení zaměstnání

Otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala.

Dne 26. 6. 2022 mi bude končit pracovní smlouva. Od konce května nastupuji na PN a budu podstupovat IVF.

Pokud by se to zadařilo a já otěhotněla, budu mít nárok na mateřskou? Podmínku 270 dní odpracovaných mám.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Hana 2 roky 1 Odpověď 632 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), můžete mít nárok při splnění dvou základních podmínek.

    První podmínkou je minimální doba účasti na nemocenském pojištění (obvykle doba v zaměstnání), alespoň 270 kalendářních dní, za poslední 2 roky (před začátkem PPM).

    Druhou podmínkou je to, abyste v době začátku mateřské (PPM), což je 6 – 8 týdnů před porodem, byla zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo abyste byla alespoň v ochranné době (až 180 dní od skončení zaměstnání – viz dále).

    Pokud ukončíte zaměstnání, a bude v pracovní neschopnosti až do porodu, pak vám nárok na mateřskou nevznikne.

    Ochranná doba pro nárok na mateřskou, sice může být až 180 dní po skončení zaměstnání. To ale platí jen v případě, že jste těhotná již v době, kdy vám končí pracovní poměr. Pokud při skončení pracovního poměru, ještě nejste těhotná, tak je ochranná doba jen 7 dní (stejně jako pro nemocenskou).

    Abyste měla nárok na mateřskou po skončení zaměstnání, musela byste být v době ukončení pracovního poměru už cca v 6 týdnu těhotenství. Jinak vám to časově nevychází.

    Po skončení zaměstnání, můžete být v pracovní neschopnosti, a máte nárok na nemocenské dávky, případně až do porodu (resp. do doby, než vám ošetřující lékař ukončí neschopenku). Maximum je 380 dní (s možností případného prodloužení, až o 350 dní).

    Na nemocenskou máte nárok i po skončeném zaměstnání díky tomu, že vám neschopenka začne ještě v době vašeho pracovního poměru (nárok by byl, i kdyby začala do 7 dní od skončení zaměstnání).

    Na mateřskou (PPM), vám může vzniknout nárok jen v případě, že byste nastoupila ještě do nějakého jiného zaměstnání. Pokud nyní budete až do porodu v pracovní neschopnosti, nebo vedená v evidenci Úřadu práce jako nezaměstnaná, pak na PPM nárok mít nebudete.

    Měla byste nárok až na rodičovský příspěvek, od narození dítěte. Rodičovská je aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě (případně 450 000 Kč na dvojčata nebo vícerčata). Měsíčně můžete dostávat maximálně 10 000 Kč (na dvojčata maximálně 15 000 Kč).

    Rodičovský příspěvek, se zřejmě bude během roku 2022 měnit. Vláda navrhuje, aby se od července 2022 zvýšil limit pro čerpání rodičovské na 13 000 Kč měsíčně (resp. na 19 500 Kč u dvojčat). Mluví se i o případném zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku o 10 – 15%. Zatím ale není nic finálně schváleno.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď