Nárok na mateřskou dovolenou a výše rodičovského příspěvku u druhého dítěte v případě nezaměstnanosti

Otázka

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně mateřské dovolené a výše rodičovského příspěvku.

V červenci 2022 mi skončila tříletá rodičovská dovolená. Jelikož mi zaměstnavatel, u kterého jsem pracovala před nástupem na mateřskou dovolenou a u kterého jsem měla uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, neumožnil vrátit se po skončení rodičovské dovolené na částečný úvazek (trval buď na plném úvazku nebo ukončení pracovního poměru), dohodli jsme se na ukončení pracovního poměru formou dohody.

Rodičovský příspěvek mám nastavený až do dceřiných 4 let, tj. do července 2023. Jelikož si zatím nechci hledat práci, nejsem zaevidovaná na ÚP.

Moje otázka zní: V případě, že bych nyní otěhotněla, předpokládám, že bych asi neměla nárok na mateřskou dovolenou vzhledem k tomu, že nejsem zaměstnaná (a popř. než bych otěhotněla, že bych si ani žádnou práci nenašla) a po narození druhého dítěte bych nastoupila rovnou na rodičovskou dovolenou.

Ale z jaké částky by se mi počítal rodičovský příspěvek?

Předem moc děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , , Jana 2 roky 1 Odpověď 741 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Pokud váš pracovní poměr skončil během rodičovské dovolené, a vy jste nyní nezaměstnaná, pak byste u druhého dítěte neměla nárok ani na mateřskou dovolenou ani na rodičovskou dovolenou.

    Mateřská a rodičovská dovolená, je pracovní volno (bez náhrady mzdy), které poskytuje zaměstnavatel svým zaměstnancům v souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě. Pokud nejste zaměstnaná, pak nemáte žádnou dovolenou (ani běžnou, ani mateřskou, ani rodičovskou).

    Něco jiného je ale případný nárok na finanční dávky od státu – peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek.

    Co se týká peněžité pomoci v mateřství (PPM, 28 týdnů nebo 37 týdnů u dvojčat), tak na tu byste měla nárok jen v případě, že byste u druhého dítěte měla „nástup na mateřskou“ (6 – 8 týdnů před porodem), do 180 dní od skončení posledního pracovního poměru.

    Tj. pokud jste již v době ukončení pracovního poměru nebyla těhotná, tak na PPM nyní nárok mít nebudete.

    Abyste měla nárok na PPM i u druhého dítěte, musela byste nastoupit do nějakého zaměstnání (kde by vám vznikala účast na nemocenském pojištění) a splňovat všechny podmínky.

    Pokud byste před porodem byla zaměstnaná, ale nebyly splněny všechny podmínky pro nárok na PPM, tak můžete mít nárok alespoň na nemocenské dávky v souvislosti s porodem (12 týdnů).

    Pokud u druhého dítěte nebude nárok na PPM, pak máte ale určitě nárok na rodičovský příspěvek. Ten není podmíněn tím, jestli jste/nejste před porodem zaměstnaná.

    Rodičovský příspěvek je aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata. Částka je pro všechny stejná. Je možné, že se bude částka zvyšovat (o možném zvýšení se mluvilo již letos, s ohledem na vysokou inflaci, je možné že ke zvýšení dojde v roce 2023).

    Pokud nebudete mít nárok na PPM, tak si podle aktuálních podmínek, můžete u rodičovského příspěvku zvolit částku do 13 000 Kč měsíčně (nebo 19 500 Kč u dvojčat měsíčně). Tj. celou částku RP byste mohla vyčerpat už za cca 2 roky.

    Pokud by byl v žádosti o RP, doložen příjem druhého rodiče (který má adekvátně vysoký vyměřovací základ), pak by případně bylo možné zvolit i vyšší měsíční částku.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď