Evidence na úřadu práce – když mám domluvený nástup do nového zaměstnání

Otázka

Dobrý den,

podala jsem výpověď, a výpovědní doba mi skončí na konci měsíce (pracovní poměr bude ukončen k 30. 09. 2022).

Zároveň mám již domluvený nástup do nového zaměstnání, od začátku listopadu (od 1. 11. 2022). Nezaměstnaná bych tedy byla jen jeden měsíc.

Chtěla bych využít možnosti registrace na úřadu práce kvůli platbě zdravotního pojištění a evidenci náhradní doby sociálního pojištění za říjen 2022.

Nevím ale, zda je takový postup vhodný vzhledem k tomu, že nechci žádat o zprostředkování práce – tu mám již nyní od 1. 11. 2022 zajištěnou. Ten volný měsíc chci využít na cestování, apod.

Obávám se toho, že mi úřad práce najde práci, kterou budu muset odmítnout. Doporučujete v mém případě registraci na úřadu práce?

Děkuji.

Vyřešeno
, Blanka Z. 2 roky 1 Odpověď 1624 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na Úřadu práce, se můžete registrovat pouze jako uchazeč o zaměstnání. Základním předpokladem, pro evidenci na ÚP, je vyplnění příslušné žádosti o zprostředkování zaměstnání.

    Za uchazeče o zaměstnání, pak zdravotní pojištění platí stát. Případně pak máte i možnost, podat si žádost o podporu v nezaměstnanosti.

    Jako uchazeč o zaměstnání, ale musíte plnit určité povinnosti. Mezi ně patří například pravidelné schůzky na ÚP, aktivní hledání nového zaměstnání.

    Není možné, abyste byla vedená na ÚP, jenom kvůli zdravotnímu pojištění, aniž byste měla zájem o zprostředkování nového zaměstnání.

    Záleží to na vás. Pokud na ÚP půjdete s tím, že vám skončil pracovní poměr, a že si teď budete hledat novou práci, tak vás tam zaevidují (a můžete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti). O tom, že už máte dohodnuté zaměstnání, se zmiňovat nemusíte.

    Úřad práce, vám téměř určitě nesežene práci „ze dne na den“. Obvykle to funguje tak, že nejprve si zaměstnání hledají lidé sami, až poté jim Úřad práce začne nabízet konkrétní pozice (které už se pak nedají moc odmítat) – je to ale individuální.

    Ani se schůzkami na ÚP to nebývá tak hrozné – chodí se tam většinou jen jednou nebo dvakrát za měsíc (je to ale také individuální).

    V příslušné době, byste pak oznámila nástup do nového zaměstnání (nejpozději v den nástupu) a z evidence uchazečů o zaměstnání byste byla vyřazena.

    Nebo Úřad práce nemusíte řešit vůbec. A sama si u své zdravotní pojišťovny zaplatíte minimální zdravotní pojištění, což je nyní 2187 Kč za měsíc (platila byste si ZP jen za ten říjen, do listopadu by ho platil nový zaměstnavatel).

    Sociální pojištění si platit nemusíte (není to povinné). Je ale i možnost, přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění (aktuálně 2724 Kč měsíčně), na jeden měsíc to ale asi nemá smysl.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď