Přechod z rodičovské na první dítě na rodičovskou na druhé dítě

Otázka

Dobrý den,

Jsem na rodičovské dovolené, během které mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou.
V únoru 2021 mám dostat poslední zbytek rodičovského příspěvku a v polovině března se mi má narodit druhé dítě.

Chci se zeptat, co bude mezi těmito dvěma rodičovskými? Mám se nahlásit na Úřad práce jako nezaměstnaná, kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění?

Předem děkuji za radu

Vyřešeno
, , Libuše K. 4 roky 1 Odpověď 433 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Jen pro přesnost, aktuálně zcela určitě nejste na rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, které vám poskytuje zaměstnavatel. Pokud váš pracovní poměr skončil, tak již nemůžete být na rodičovské dovolené.

    Momentálně jste doma, pečujete o dítě a pobíráte rodičovský příspěvek. A podobné to bude i u druhého dítěte. Ani tam se nedá mluvit o rodičovské dovolené v pravém slova smyslu.

    V době, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, spadáte do kategorie pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát. Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 7:

    § 7

    (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

    d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění

    Tj. v únoru 2021 za vás zdravotní pojištění zaplatí stát, z titulu nároku na rodičovský příspěvek na první dítě. A v březnu 2021, za vás zdravotní pojištění zaplatí opět stát, z titulu nároku na rodičovský příspěvek na druhé dítě. To, že budete mít na rodičovský příspěvek nárok, jen po část měsíce března, nehraje roli.

    Povinnost zaplatit si sama zdravotní pojištění, byste měla pouze v případě, že byste po celý kalendářní měsíc nespadala do kategorie státních pojištěnců a nebyla ani nezaměstnaná apod.

    Viz paragraf 5:

    c) má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc.

    Tj. není potřeba chodit na Úřad práce, jen kvůli těm 2 – 3 týdnům, kdy máte „mezeru“ mezi rodičovským příspěvkem na první a druhé dítě.

    Smysl chodit na Úřad práce, by pro vás mělo ve chvíli, kdy byste hledala zaměstnání, pokud byste chtěla čerpat podporu v nezaměstnanosti, nebo pokud byste měla být celý kalendářní měsíc bez nároku na rodičovský příspěvek.

    Co se týká sociálního pojištění, tak tam to funguje jinak. Sociální pojištění za vás nikdo neplatí. Ani na Úřadu práce, ani na rodičovské dovolené ani v době, kdy čerpáte rodičovský příspěvek.

    Doba, kdy pečujete o dítě do 4 roků, se vám ale „automaticky“ započítává do nároku na důchod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď