Příspěvek na bydlení – žena v domácnosti bez příjmu

Otázka

Dobrý den, chci se zeptat, když budu vyřazena z evidence ÚP a následně budu doma pečovat o mou dcerku 8 let a nebudu už nikde vedena, tak si budu muset platit zdravotní pojištění sama.

Zajímá mě ale otázka, zda i přesto budu mít nárok na příspěvek na bydlení, když nebudu mít žádné příjmy a ani vedena na ÚP?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Zdena J. 4 roky 1 Odpověď 1516 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V případě že budete „žena v domácnosti“ tak si opravdu budete muset platit zdravotní pojištění.

    Pokud byste pečovala o dítě do 7 roků, nebo o dvě děti do 15 roků, pak by vám stačilo tuto skutečnost nahlásit vaší zdravotní pojišťovně a zdravotní pojištění byste si platit nemusela.

    Pokud ale pečujete o jedno dítě ve věku 8 roků, tak už zde tato možnost není.

    V takovém případě si budete muset sama platit zdravotní pojištění. Jako osoba bez zdanitelných příjmů máte povinnost platit minimální zdravotní pojištění. V roce 2020 je to částka 1971 Kč měsíčně.

    Co se týká nároku na sociální dávky jako je příspěvek na bydlení (nebo třeba příspěvek na dítě aj.), tak tam by nemělo ničemu vadit, že jste žena v domácnosti a nejste vedená na ÚP. Tato skutečnost by vadila pouze v případě, že byste si žádala o dávky pomoci ve hmotné nouzi.

    U dávek pomoci ve hmotné nouzi, jako je příspěvek na živobytí (životní minimum) nebo doplatek na bydlení, se hodnotí mimo jiné i to, zda si žadatel snaží aktivně zvyšovat svůj příjem. Za aktivní snahu o zvýšení příjmu (a tím i zlepšení sociální situace) se považuje třeba i to, že jste vedená na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání.

    U příspěvku na bydlení se ale toto nijak neřeší. Na příspěvek na bydlení máte nárok při splnění podmínek.

    Podmínkou pro příspěvek je především to, že v daném bytě/domě máte vedené trvalé bydliště. Dále musíte mít v bytě/domě platnou nájemní smlouvu, nebo by se muselo jednat o byt/dům ve vašem osobním vlastnictví nebo o družstevní byt.

    Dále se pak dokládají náklady na bydlení za předchozí 3 měsíce (resp. přesněji za předchozí kalendářní čtvrtletí) a také příjmy za stejné období. Mezi náklady na bydlení se započítává třeba zaplacený nájem, platby za vodu, elektřinu, plyn a podobné služby.

    Příjmy pro příspěvek na bydlení se pak dokládají za stejné období za všechny osoby, které v bytě bydlí/sdílí společnou domácnost.

    Pokud jsou náklady na bydlení vysoké a/nebo příjmy nízké, pak máte nárok na tuto sociální dávku.

    Její výše se pak odvíjí od počtu osob, které mají v bytě/domě bydlí, od doložených nákladů a příjmů a také záleží na velikosti města/obce kde máte dům/byt.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď