Příspěvek na bydlení a vdovský důchod

Otázka

Dobrý den, potřebovala bych radu pro svoji maminku, která není v lehké životní situaci.

Moje maminka pobírá vdovský důchod a k vzhledu tomu, že je bez bytu a bydlí na ubytovně tak bohužel nemá nikde trvalý pobyt.

Rozhodli jsme se s manželem mamince pomoci a snažíme se ji najit alespoň pronájem bytu s možností trvalého pobytu.

Měla by maminka nárok na příspěvek na bydlení, když pobírá důchod?

Děkuji

Vyřešeno
Marika I. 4 roky 1 Odpověď 1185 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Nárok na příspěvek na bydlení vzniká v případě, že jsou splněny příslušné podmínky. Mezi ty hlavní patří především to, že žadatel je majitelem bytu (v osobním nebo družstevním vlastnictví), nebo že je daný být užíván na základě nájemní smlouvy. Druhou podstatnou podmínkou je pak to, že žadatel musí mít v daném bytě vedené trvalé bydliště.

    Viz zákon číslo 117/1195 Sb., zákon o státní sociální podpoře, paragraf 24:

    § 24 Podmínky nároku na příspěvek na bydlení

    (1) Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu, jestliže

    a) náklady na bydlení přesahují částku součinu rozhodného příjmu vlastníka, nebo nájemce bytu a společně posuzovaných osob a koeficientu 0,30, a na území hlavního města Prahy koeficientu 0,35, a současně

    b) součin rozhodného příjmu a koeficientu 0,30, a na území hlavního města Prahy koeficientu 0,35, není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení.

    Zde jen pozor na to, aby se opravdu jednalo o nájemní smlouvu a ne podnájem. Třeba pokud byste si pronajímali byt, který je družstevní, tak už nejste v pozici nájemce (tím je „majitel“ bytu, který má s družstvem uzavřenu nájemní smlouvu) a vy jste pak v pozici podnájemníka, a zde již není možné získat příspěvek na bydlení.

    Jakmile budete mít nájemní smlouvu, pak vyřízení trvalého pobytu je již velmi snadné. Zde v zásadě majitel bytu nemůže bránit ve zřízení trvalého pobytu. Resp. případný nesouhlas majitele bytu se zřízením trvalého pobytu nemá žádnou zákonnou oporu a na městském úřadu by k němu nepřihlíželi. Ke změně trvalého pobytu stačí předložit platnou nájemní smlouvu, souhlas majitele bytu není vyžadován.

    Co se týká příjmu – to že má vaše maminka vdovský důchod ničemu nevadí. Je poměrně časté, že příspěvek na bydlení dostávají právě důchodci (a je jedno jestli se jedná o invalidní, starobní nebo jiný důchod).

    Příjem žadatele sice hraje roli v posuzování nároku na příspěvek na bydlení. Ale zdroj příjmu již nehraje žádnou roli. Takže je jedno jestli má žadatel vdovský důchod, podporu v nezaměstnanosti, jiné sociální dávky, nebo výplatu ze zaměstnání. Hodnotí se jen výše příjmu.

    U příspěvku na bydlení se pak dokládají příjmy a náklady na bydlení, za poslední kalendářní čtvrtletí. Třeba nyní (v květnu 2020) by se dokládaly příjmy a náklady za leden – březen 2020. Od začátku července se pak dokládají příjmy za duben – červen 2020.

    Por výpočet nároku a výše příspěvku se můžete podívat sem: Kalkulačka příspěvek na bydlení 2020.

    Také pozor na to, že při pronájmu bytu bývá zpravidla požadována nějaká kauce. Zpravidla 1 – 3 měsíční nájmy. A tato kauce se nezapočítává mezi náklady na bydlení. Tam spadá jen zaplacený nájem, uhrazené platby za vodu, elektřinu, plyn apod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď