Budu mít nárok na PPM po skončení zaměstnání na dobu určitou?

Otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na mateřskou (PPM), když dne 31.12.2019 mi skončil pracovní poměr po roce a půl zaměstnání (byl to pracovní poměr na dobu určitou a před nástupem do práce jsem byla evidována na ÚP s podporou)?

V případě nároku na PPM co bych pro to musela udělat a kam zajít (ÚP, ČSSZ, zdravotní pojišťovna, atd.)

Jsem totiž prvorodička a termín mám v květnu 2020, jsem z toho ze všeho nervózní, proto Vám budu moc vděčná za každou radu.

Předem děkuju za odpověď

Vyřešeno
, Jarmila V. 5 roky 1 Odpověď 517 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství) máte při splněné dvou hlavních podmínek. Tou první je to že v době zahájení PPM máte splněnu minimální dobu účasti na nemocenském pojištění v délce 270 kalendářních dnů za poslední dva roky.

    Píšete, že jste v posledním zaměstnání pracovala 1,5 roku, tím pádem by tato první podmínky měla být splněna. Do doby účasti na nemocenském pojištění se vám započítávají všechny kalendářní dny. Po které vám trval pracovní poměr.

    Druhou podmínkou pro nárok na PPM je to, že v době jejího zahájení jste zaměstnána (účastník nemocenského pojištění). Nebo že jste alespoň v ochranné lhůtě, která je až 180 od skončení posledního zaměstnání (poslední pojištění činnosti).

    Pištěte, že máte termín podporu v květnu – nevím kdy přesně, na PPM se ale nastupuje v době 6 – 8 týdnů před porodem, nárok na PPM tedy máte již někdy od cca poloviny dubna.
    Vzhledem k tomu, že jste pracovní poměr ukončila na konci roku 2019, tak vám nyní běží ochranná lhůta, která je 180 dní, tj. do 28. 6. 2020. Nárok na PPM byste tedy mít byla.

    Peněžitá pomoc v mateřství spadá mezi sociální dávky. Vyřizuje se tedy na ČSSZ, resp. OSSZ. Primárně byste se ale měla obracet na svého posledního zaměstnavatele. Váš lékař by vám měl potvrdit příslušné dokumenty (žádost o PPM) a tu byste pak měla předat svému bývalému zaměstnavateli. Nebo se případně můžete obrátit přímo na OSSZ (Okresní správu sociálního zabezpečení).

    Po skončení PPM budete mít nárok na rodičovský příspěvek. Ten si pak budete vyřizovat na Úřadu práce. Rodičovský příspěvek spadá mezi sociální dávky a tak se řeší na ÚP. Na PPM máte nárok po dobu 28 týdnů (při narození jednoho dítěte, pokud by to byla třeba dvojčata, tak je to 37 týdnů). Rodičovský příspěvek má smysl začít vyřizovat cca 1 měsíc před skončením PPM, tedy asi 4 měsíce po porodu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď