Sociální dávky pro studenta střední školy

Otázka

Dobrý den, tři roky pobírám sirotčí důchod.

Od doby, kdy moje máma zemřela, mě měla v pěstounské péči babička. Ta bohužel taky zemřela. Tím pádem skončí úhrada potřeb a odměna pěstouna, a mě tedy zůstane jen sirotčí důchod 6000 Kč a nejspíš příspěvek na dítě 1000 Kč.

Jenže bydlím v bytě, který si platím sám. Nemám v něm trvalý pobyt, moje poplatky za nájem a inkaso jsou 9500,- Kč.

Jsem studentem střední školy, a je mi 21 let. Tak bych chtěl vědět, jestli mám nárok na nějakou státní pomoc?

Díky za odpověď.

Vyřešeno
, , Petr V. 4 roky 1 Odpověď 1037 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    V případě že v daném bytě (kdy nyní žijete) nemáte vedené trvalé bydliště, tak si nemůžete žádat o příspěvek na bydlení. U něj je podmínkou to, že máte v bytě platnou nájemní smlouvu a dále že máte v bytě trvalé bydliště. Bez těchto dvou věcí vám příspěvek na bydlení neschválí.

    Zde je řešením to, že byste provedl změnu trvalého bydliště. V zásadě platí, že majitel bytu, se kterým máte uzavřenu smlouvu by vám neměl bránit v tom, abyste v bytě měl trvalé bydliště. Vám tím nevznikají žádná zvláštní práva na byt, a majitel bytu tím není nijak omezen.

    Pokud byste si vyřídil změnu trvalého bydliště, pak si můžete zkusit na Úřadu práce požádat o příspěvek na bydlení. To jestli jej dostanete a v jaké výši se bude odvíjet od vašeho příjmu, od doložených nákladů na bydlení, od velikosti bytu a obce ve které se byt nachází.

    Co se týká jiných sociálních dávek, na které byste mohl mít nárok jako student střední školy, tak už mě nic nenapadá.

    Vzhledem k tomu že jste plnoletý, tak byste teoreticky mohl mít nárok na dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení (u něj už nemusí vadit, že v bytě nemáte trvalé bydliště). Váš příjem je ale poměrně „vysoký“ – jen pro orientační představu, životní minimum jednotlivce je 3860 Kč. Ve srovnání s tím, máte vyšší příjem.

    Na dávky hmotné nouze se případně můžete informovat na Úřadu práce, kde se vyřizují všechny sociální dávky, ale osobně se domnívám, že nespadáte do kategorie osoba ve hmotné nouzi.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď