Jsem nezaměstnaná a nejsem na úřadu práce, zjistila jsem, že jsem těhotná

Otázka

Dobrý den, práci jsem ukončila na konci ledna 2024. Nejsem na Úřadu práce, protože mám domluvený nástup do nové práce ve druhé polovině února 2024.

Právě jsem ale zjistila, že jsem těhotná a teď nevím, jestli jít na úřad práce hned anebo nastoupit do nové práce?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Jarka 9 měsíců 1 Odpověď 232 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Začátek těhotenství není důvodem, proč byste nemohla nastoupit do nového zaměstnání. Pokud máte domluvený nástup do nové práce, pak pochopitelně můžete nastoupit. Může to pro vás být i výhodnější, s ohledem na nárok na následnou mateřskou.

    Jestli jste zjistila svoje těhotenství teprve nyní, tak je pravděpodobné, že jste teprve na začátku. Je tedy možné, že byste v novém zaměstnání mohla bez problémů ještě několik měsíců pracovat.

    Pokud by se ukázalo, že musíte na neschopenku (rizikové těhotenství), tak je pro vás určitě lepší být zaměstnaná. Jako zaměstnanec máte nárok na standardní placenou neschopenku a nemocenské dávky. Na nemocenskou je nárok i ve zkušební době.

    Pokud byste nenastoupila do nové práce, a byla jako těhotná vedená jenom na Úřadu práce, pak by nebyl nárok na nemocenskou.

    Dále je zde otázka případného nároku na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Na PPM můžete mít nárok jenom v případě, že před porodem budete zaměstnaná, nebo že budete v ochranné době.

    A záleží i na tom, kdy přesně vám těhotenství začalo. Pokud to bylo ještě před koncem posledního zaměstnání, tak zde může být ochranná doba (až 180 dní) po skončení tohoto předchozího pracovního poměru.

    Pokud vaše těhotenství začalo až po skončení předchozího zaměstnání, tak nyní nejste v ochranné době, a pro nárok na PPM potřebujete být před porodem zaměstnaná – jinak by nebyl nárok na mateřskou, ale jenom na rodičovský příspěvek.

    Tj. pokud nemáte nějaký zdravotní důvod, tak je pro vás zřejmě výhodnější nastoupit do nového zaměstnání. Ve výsledku ani nemáte žádnou povinnost, abyste zaměstnavateli hlásila, že jste těhotná. To je vaše soukromá věc.

    Těhotenství je nutné oznámit pouze v případě, že byste potřebovala nějaké úlevy pro těhotné ženy – například pokud byste měla pracovat na nějakém rizikovém pracovišti, kde je práce pro těhotné ženy zakázána.

    Ve zkušební době, vás zaměstnavatel může propustit, i když jste těhotná (těhotenství sice nesmí být důvodem pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době, ale jinak vás mohou propustit i jako těhotnou). Po skončení zkušební doby, už jako těhotná nemůžete dostat výpověď.

    Pokud by došlo k ukončení zaměstnání ve zkušební době, tak budete následně v ochranné době (délka bude záviset na délce zaměstnání nebo i na tom, zda máte ochrannou dobu už nyní).

    Na Úřadu práce, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (buď nyní, pokud byste nešla do nové práce, výpočet by vycházel z příjmu v předchozím zaměstnání). Nebo může být nárok na podporu po skončení zaměstnání ve zkušební době (pak se výpočet bude provádět z nového zaměstnání).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď