Výpověď v zaměstnání ze zdravotních důvodů – nemocenská

Otázka

Dobrý den, dostala jsem výpověď z důvodu mého zdravotního stavu a zaměstnavatel pro mě neměl náhradní odpovídající práci. Jsem teď doma na “ překážkách“ a je mi vyplácena mzda.

Pracovní poměr končí 31. 10. 2023. Na 3. 11. 2023 mám naplánovaný operační zákrok v nemocnici.

Zajímá mě, zda se na mě vztahuje 7 denní ochranná lhůta a bude mi vyplácena nemocenská? A z čeho se v mém případě nemocenská vypočítává?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , , , Daniela 12 měsíců 1 Odpověď 632 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Podmínky pro nárok na neschopenku (a nemocenskou), jsou i při výpovědi ze zdravotních důvodů stejné, jako při jakékoliv jiné výpovědi. Na tom, kdo dal výpověď (vy nebo zaměstnavatel) nezáleží. A v zásadě ani nezáleží na důvodech pro výpověď (jestli to byly zdravotní důvody, nadbytečnost, nebo něco jiného).

    Na nemocenskou máte nárok v době, kdy jste zaměstnancem (během pracovního poměru). Nárok je i během výpovědní doby. A na placenou neschopenku je nárok, i po skončení zaměstnání.

    Po ukončení pracovního poměru (a tím i účasti na nemocenském pojištění), je nárok na nemocenské dávky. Platí to ale pouze pokud je neschopenka zahájena do 7 kalendářních dní, od skončení práce.

    Pokud vám pracovní poměr končí na konci října, a nástup do nemocnice (začátek neschopenky) máte už na začátku listopadu, tak je to ještě během 7 dní (tj. v rámci ochranné doby).

    Je zde ale jeden zásadní rozdíl. Během pracovní neschopnosti, vám nemocenskou prvních 14 dní platí zaměstnavatel (náhrada mzdy za nemoc). Od 15 dne neschopenky, platí nemocenskou stát (nemocenské dávky).

    Zaměstnavatel vám ale platí nemocenskou jenom v době, kdy pro něj pracujete (kdy jste jeho zaměstnanec). Po skončení zaměstnání, už nemáte nárok na mzdu od zaměstnavatele. A tedy ani na náhradu mzdy za nemoc.

    Pokud vám neschopenka začne až po skončení práce, pak prvních 14 dní není nárok na žádnou nemocenskou. Budete mít nárok, až na nemocenské dávky od státu, které jsou vypláceny až od 15 dne na neschopence.

    Výpočet nemocenské (nemocenských dávek), se provádí z denního vyměřovacího základu. Pro stanovení vyměřovacího základu, je obvykle rozhodným obdobím předchozích 12 měsíců (před začátkem pracovní neschopnosti). Roli hraje příjem v aktuálním (posledním) zaměstnání. Denní vyměřovací základ, se odvíjí od hrubé mzdy.

    Budete-li po naplánované operaci delší dobu v pracovní neschopnosti, pak vám bude od 15 dne platit nemocenskou stát (ČSSZ). Od 15 do 30 dne je nárok na 60%, od 31 dne je to 66% a od 61 dne je to 72% z redukovaného vyměřovacího základu.

    Po skončení zaměstnání (i při výpovědi ze zdravotních důvodů), máte také nárok na podporu v nezaměstnanosti, podle standardních podmínek.

    Pokud splňujete minimální odpracovanou dobu (12 měsíců za poslední 2 roky), pak můžete mít nárok na podporu od Úřadu práce, po dobu 5 až 11 měsíců (podle věku).

    Podpora se počítá z čistého průměrného výdělku v posledním ukončeném zaměstnání (při výpovědi na konci října, je to z měsíců červenec až září).

    Na úřad práce, byste měla jít do 3 pracovních dní, od skončení zaměstnání. Pokud vám to koliduje s naplánovanou operací, tak případně až po skončení neschopenky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď