Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na příspěvek na bydlení, můžete mít nárok, pokud budete splňovat příslušné podmínky (viz. zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., paragrafy 24 až 28).

    Žádost může podat ten, kdo má v bytě uzavřenou platnou nájemní smlouvu (nesmí se jednat o podnájem), nebo případně majitel domu/bytu v osobním vlastnictví, nebo i u družstevního bytu.

    To, kde máte trvalé bydliště, pak nehraje roli.

    U příspěvku na bydlení, se dokládají náklady na bydlení. Vždy jednou za 3 měsíce (v lednu, dubnu, červenci a říjnu), se dokládají náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí. Tj., zaplacené nájemné, platby za služby, atd.

    Pokud byste majiteli bytu platili jen jednu částku za vše, tak budete potřebovat rozepsat, co z toho je nájem a co jsou platby za elektřinu, vodu, plyn, teplo, atd.

    Dále jednou za 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí), dokládáte příjem všech osob, které v daném bytě bydlí. Dokládají se různé příjmy – příjem ze zaměstnání, z brigád, výživné, sociální dávky, apod.

    To, zda (a případně v jaké výši), budete mít nárok na příspěvek na bydlení, pak závisí na počtu osob, které v bytě bydlí (a jejich věku), na velikosti města, ve kterém se byt nachází, na tom, jak vysoké doložíte náklady na bydlení a příjmy.

    Můžete si to orientačně zkusit spočítat v některé z kalkulaček na internetu, například zde: Kalkulačka příspěvek na bydlení 2021. Nebo se zajít informovat přímo na Úřadu práce, kde se podává žádost o tuto sociální dávku.

    To, že se dvěma studenty, bude bydlet zaměstnaný člověk, nemusí hrát žádnou roli. Nebo také může – záleží na tom, jak vysoký příjem, bude mít tento zaměstnaný člověk. Pokud by byl vyšší, tak to může znamenat, že na příspěvek na bydlení nedosáhnete.

    Pro účely příspěvku na bydlení, budete posuzování všichni 3 společně, bez ohledu na to, kde máte vedené trvalé bydliště. Rozhodující zde bude to, že daný byt obýváte společně.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď