Jak se bude počítat výše PPM u druhého dítěte?

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak se počítá výše PPM, pokud jsem do práce nastoupila 19. 12. 2020 (ve 3 letech dítěte), nyní jsem těhotná a na mateřskou plánuji odejít 15. 12. 2011 (tj. 8 týdnů před datem porodu)?

Tj. domnívám se, že bych měla mít splněnou podmínku 270 dnů nemocenského pojištění a zároveň dítěti ještě nejsou 4 roky, takže by se částka mohla počítat ze stejného platu jako u předchozího dítěte?

Výhodnější by pro mě bylo počítat částku z platu po nástupu z RD, jak můžu postupovat? Je moje úvaha vůbec správná?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Veronika N. 3 roky 1 Odpověď 353 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud jste po skončení předchozí rodičovské dovolené, pokračovala v zaměstnání u stejného zaměstnavatele (tj. po celou dobu, jste zaměstnána ve stejném zaměstnání, jako před první PPM), pak se výpočet výše PPM, opravdu může odvíjet od vyměřovacího základu, který jste měla před narozením prvního dítěte.

    Fakticky je to ale tak, že při podání žádosti o další mateřskou, se vám vypočítá aktuální vyměřovací základ (zpravidla z posledních 12 měsíců), který bude vycházet z příjmu po skončení předchozí rodičovské.

    Tento vyměřovací základ se porovná s tím, který jste měla před narozením prvního dítěte. Pouze pokud by byl aktuální vyměřovací základ nižší, než ten který jste měla u prvního dítěte, tak se použije ten předchozí.

    Je to nastaveno tak, aby se vám druhá PPM, počítala z toho vyměřovacího základu, který je vyšší (tak aby to pro vás vycházelo výhodněji).

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Není potřeba o nic žádat, tohle si spočítají na ČSSZ sami.

    Pozor ale na to, že pokud byste po skončení předchozí rodičovské, nastoupila do nového zaměstnání, pak výše uvedené neplatí, a výpočet PPM by vycházel jen z příjmu v aktuálním zaměstnání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď