Příspěvek na bydlení pro studentku VŠ

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně příspěvku na bydlení. V půli května mi bude 26 let, dálkově studuji vysokou školu.

Bydlím v Praze v pronajatém bytě. Od září nejsem zaměstnaná, nejsem evidovaná ani na ÚP. Přivýdělkem si měsíčně vydělám velmi málo, do cca 2 500 Kč měsíčně.

Na nájem mi v loňském roce jednou musel přispět přítel, krom tohoto a již zmíněného přivýdělku jsem za minulé čtvrtletí dostala jen jedno stipendium ze školy v hodnotě 8 000 Kč. Můj účet je těchto malých příjmů důkazem.

Vztahuje se na mě v tomto případě možnost pobírání příspěvku na bydlení?

Předem mockrát děkuji za odpověď a zdravím.

Vyřešeno
, Lucka 4 roky 1 Odpověď 408 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    O příspěvek na bydlení je možné žádat, pokud bydlíte v bytě/domě v osobním vlastnictví, nebo pokud se jedná o byt/dům v družstevním vlastnictví, nebo pokud máte v daném bytě/domě uzavřenu nájemní smlouvu (což by zřejmě měl být váš případ).

    Další podmínkou je pak to, že v daném bytě/domě máte vedené trvalé bydliště. Pokud byste ho ve zmiňovaném bytě neměla, pak si nejprve musíte vyřídit změnu trvalého pobytu.

    To je poměrně jednoduché. Stačí zajít na příslušný úřad (zpravidla městský nebo obecní úřad, oddělení evidence obyvatel). Stačí doložit občanský průkaz (ten vám pak budou vydávat nový) a platnou nájemní smlouvu.

    Majitel bytu nemá zákonnou možnost bránit vám ve zřízení trvalého pobytu, bude ale o tom z daného úřadu informován.

    Pokud pak máte nájemní smlouvu a trvalé bydliště, můžete zajít na Úřad práce, a zde si podat žádost o příspěvek na bydlení.

    U příspěvku na bydlení se dokládají náklady na bydlení a příjmy (za všechny osoby, které mají v bytě trvalé bydliště), za předchozí kalendářní čtvrtletí. Aktuálně (tedy květen 2020) se budou dokládat příjmy a náklady na bydlení za první kalendářní čtvrtletí 2020 (tedy za měsíce leden, únor a březen 2020).

    Příjmy se k žádosti o příspěvek na bydlení dokládají buď formou potvrzení od zaměstnavatele (třeba vámi zmiňovaná brigáda) nebo formou čestného prohlášení o příjmech. Na všechno jsou formuláře – buď vytištěné na Úřadu práce, nebo se popř. můžete podívat na online verze – viz zde

    Mezi náklady na bydlení, které se také dokládají za příslušné kalendářní čtvrtletí, pak spadá především zaplacené nájemné (dokládají se reálně zaplacené náklady – složenky nebo třeba výpis z účtu), a dále pak služby – voda., elektřina, plyn, odvoz odpadů apod.

    Pokud byste měla ve smlouvě uvedenu jen jednu částku – například něco jako „nájem včetně služeb = 7500 Kč“ – pak musíte pronajímatele bytu požádat, aby vám platby (zálohy) na jednotlivé služby rozepsal (kolik z toho je na elektřinu, plyn, vodu apod.).

    Výše příspěvku na bydlení se pak odvíjí od toho, kolik osob bydlí, jaké jsou doložené příjmy a náklady a o jak velké město/obec se jedná.

    To jestli jste studentka, nezaměstnaná apod., nehraje žádnou zvláštní roli.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď