Placení sociálního pojištění OSVČ v době pracovní neschopnosti

Otázka

Dobrý den,

Podnikám jako OSVČ v oboru autodopravy. Minulý týden jsem byl na testech na COVID a jsem pozitivní. Nyní jsem v nařízené karanténě. Platím si nemocenské pojištění, ale pokud jsem to správně pochopil, tak za 14 denní karanténu nic nedostanu. Zajímalo by mě ale, jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění? Musím zaplatit zálohy na pojištění v plné výši, i když jsem část měsíce na neschopence?

Děkuji

Vyřešeno
, , Dalibor F. 4 roky 1 Odpověď 1381 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Máte pravdu v tom, že OSVČ má nárok na nemocenské dávky, jen pokud si platí nemocenské pojištění. Navíc, OSVČ má nárok na nemocenskou, až od 15 dne. Za prvních 14 dní pracovní neschopnosti, je totiž nárok, jen na náhradu mzdy od zaměstnavatele. A OSVČ jaksi nemá žádného zaměstnavatele.

    Pokud byste byl v karanténě (na neschopence) jen 14 dní, pak vám na nemocenské dávky nárok nevznikne. Nárok budete mít až případně při delší neschopence, od 15 dne.
    Co se týká placení sociálního a zdravotního pojištění tak je to trochu složitější:

    Zdravotní pojištění, si musíte jako OSVČ uhradit v plné výši. Pouze v případě, že byste byl celý měsíc kalendářní měsíc v pracovní neschopnosti (a měl nárok na nemocenské dávky), pak byste za daný měsíc nemusel platit zdravotní pojištění.

    Pokud jste celý kalendářní měsíc v pracovní neschopnosti (a vzniká vám nárok na nemocenskou), pak za vás za tento měsíc zaplatí zdravotní pojištění stát. Tuto skutečnost ale musíte své zdravotní pojišťovně oznámit. Bez tohoto oznámení by po vás zdravotní pojišťovna požadovala příslušnou platbu.

    Stejné je to i u sociálního pojištění. Za prvních 14 dní na neschopence musíte zaplatit sociální pojištění v plné výši. Pokud byste byl v pracovní neschopnosti delší dobu a vznikl by vám nárok na nemocenské dávky, pak nemusíte platit sociální pojištění.

    Pokud budete mít po celý kalendářní měsíc nárok na nemocenské dávky (nárok vzniká až od 15 dne), pak nemusíte platit sociální pojištění.

    Pokud byste například onemocněl (stal se vám úraz, byla nařízena karanténa, apod.), od poloviny října 2020, a následně byste byl celý listopad v pracovní neschopnosti (s nárokem na nemocenské dávky), pak za listopad nemusíte odvádět sociální pojištění.

    Takže pokud budete v pracovní neschopnosti jen část měsíce (nebude se jednat o celý kalendářní měsíc), pak vám nárok na žádnou „úlevu“ nevznikne.

    Sociální a zdravotní pojištění budete muset zaplatit v plné výši.

    „Úlevu“ od placení sociálního a zdravotního pojištění získáte až ve chvíli, kdy budete celý kalendářní měsíc na neschopence (s nárokem na nemocenské dávky)

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď