Mají cigarety vliv na hubnutí?

Otázka

Zajímalo by mě, jestli mají cigarety nějaký vliv na hubnutí? Jestli ten kdo kouří, bude hubnout rychleji?

Mám za to, že nikotin v cigaretách je stimulant, a tak by asi měl mít nějaký vliv? Na druhou stranu většina lidí co znám a jsou kuřáci, nejsou zrovna štíhlí. Takže se mi nějaký vliv cigaret na hubnutí zdá dost sporný.

Co si o tom myslíte?

Vyřešeno
, Mirka Š. 4 roky 1 Odpověď 2152 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Zuzana Vlčková
    0

    Vliv cigaret na hubnutí je opravdu sporný. Na jednu stranu platí, to co jste napsala. Že nikotin v cigaretách je stimulant a ovlivňuje metabolismus. A to hned v několika ohledech.

    Nikotin zpomaluje vyprazdňování žaludku. Takže prodlužuje pocit sytosti. Kuřáci tedy mají hlad až za delší dobu. Nejeden kuřák má ve zvyku zahánět hlad tím, že si dá cigaretu.

    Dalším faktorem je to, že nikotin zvyšuje rychlost spalování tuků. Nikotin zvyšuje aktivitu enzymu lipoproteinová lipáza, a tím urychluje uvolňování tukových molekul z tukových buněk, a jejich následné využití jako zdroj energie.

    Podle některých vědeckých studií, může nikotin zvyšovat výdej energie až o 5 – 10%. Tj. u průměrného dospělého to může být cca 150 – 200 kalorií (kcal) za den.
    Na druhou stranu, se ale tento efekt nikotinu projeví spíše u začínajících kuřáků. U dlouhodobých kuřáků cigaret, se tělo na účinky nikotinu částečně adaptuje. A také se projeví všechny negativní účinky kouření cigaret, které v důsledku převáží nad jakýmkoliv pozitivním vlivem nikotinu, na snižování váhy.

    Pokud se podíváte na jakoukoliv statistku, tak kuřáci mají v průměru nadváhu, nebo jsou obézní.

    Bavíme se o průměru, takže je i řada kuřáků, kteří nejsou obézní, ale jinak platí to, co píšete v dotazu. Nemalá část kuřáků není právě štíhlá. A to i přes to, že kouří (a měl by se u nich projevit efekt nikotinu na hubnutí).

    Čistě teoreticky, by tedy kouření cigaret mohlo, u někoho kdo nekouří, krátkodobě zvýšit rychlost hubnutí. Vzhledem k tomu, jak jsou ale cigarety (nikotin) návykové, by to byl opravdu hodně špatný nápad. Začínat kouřit jen kvůli hubnutí, by se určitě nevyplatilo.

    Nikotin vyvolává jednu z nejtěžších závislostí vůbec. Na první pohled to tak možná nevypadá, ale na cigaretách vzniká mnohem silnější závislost než třeba na alkoholu nebo drogách.

    Další věc je ta, že lidé co přestanou kouřit, pak obvykle výrazně naberou kila. Tam je to ale spíše dáno tím, že v rámci odvykacího stavu mají silnou potřebu mít něco neustále v ústech (tj. zvyšuje se u nich příjem kalorií).

    Ve výsledku tedy platí, že použít cigarety jako metodu pro hubnutí, je hodně špatný nápad.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď