Co když otěhotní nezaměstnaná

Otázka

Dobrý den, pracovala jsem několik roků pro jednu firmu. Ta mě ale cca před třemi měsíci propustila a já jsem teď na Úřadu práce a dostávám jen podporu.

Minulý týden jsem zjistila, že jsem těhotná. Dítě by se mělo narodit až v únoru 2020. Nevím, jestli se mi do té doby podaří sehnat ještě nějakou práci.

Zajímalo by mě, na co mám nárok, jako těhotná na Úřadu práce. Budu dostávat nějaké speciální dávky pro těhotné? Nebo mohu jít na nemocenskou (doktor by mi napsal rizikovku)? A budu pak mít nárok na mateřskou?

Děkuji za informace

Vyřešeno
, , Alexandra M. 4 roky 1 Odpověď 687 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud bylo vaše těhotenství zahájeno až v době, kdy už jste byla nezaměstnaná, pak je to poměrně složitá situace.

    Abyste měla nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), pak musíte být před porodem (v době 6 – 8 týdnů před porodem) zaměstnaná, nebo alespoň v ochranné době po skončení zaměstnání.

    Ochranná doba je až 180 dní, ale plyne jen ze zaměstnání, ve kterém jste již byla těhotná. Píšete, že jste nezaměstnaná už 3 měsíce, takže se domnívám, že těhotenství začalo asi až po skončení zaměstnání?

    V takovém případ byste aktuálně neměla nárok ani na mateřskou ani na případné nemocenské dávky z důvodu rizikového těhotenství.

    Musela byste jedině, ještě před porodem, nastoupit do nějakého zaměstnání. Pak by vám mohl vzniknout nárok na mateřskou i nemocenské dávky.

    S nemocenskými dávkami je to „jednodušší“. Stačí, když nastoupíte do nějakého zaměstnání (kde za vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění). Na nemocenskou pak máte nárok hned od začátku zaměstnání.

    Je zde ale riziko, že pokud budete ve zkušební době, a nastoupíte na neschopenku, tak s vámi zaměstnavatel může ukončit pracovní poměr (po 14 dnech). Na nemocenskou byste sice měla nárok i dále (i po skončení zaměstnání ve zkušební době), ale s nárokem na mateřskou by vám to moc nepomohlo.

    U mateřské potřebujete být před porodem zaměstnaná, nebo v ochranné době. Ochranná doba je sice až 180 dní, ale současně platí, že pokud poslední zaměstnání trvá jen krátkou dobu, pak je i ochranná doba krátká. Pokud byste nyní pracovala například 1 měsíc, pak bude ochranná doba také jen jeden měsíc.

    Jinak žádné speciální dávky pro těhotné nejsou. Aktuálně máte podporu v nezaměstnanosti. Po jejím skončení, pokud byste byla bez příjmů, můžete mít případně nárok na dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí.

    Pokud byste neměla nárok na mateřskou, pak máte od narození dítěte nárok na rodičovský příspěvek. Ten je v roce 2020 ve výši 300 000 Kč, přičemž byste mohla dostávat maximálně 10 000 Kč měsíčně. Po narození dítěte vám také může vzniknout nárok na porodné.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď